Raske puudega Kristjan saab enesekontrolli õppida ratsutamisteraapias

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Arne Trautmann/Scanpix

12-aastane Kristjan on paljude terviseprobleemidega poiss, kellele on arstid soovitanud ratsutamisteraapiat. Selle järjepidev võimaldamine käib poisi perele aga üle jõu.

Kristjan on raske puudega laps, kellel on diagnoositud allergiline astma, epilepsia ning segatüüpi spetsiifilised arenguhäired. Poisi toimetulek igapäevaelus ja koolis on raskendatud, mistõttu vajab ta kompleksset taastusravi ja toetust, milleks sobib arstide hinnangul hästi ratsutamisteraapia.

Lapse ema sõnul avaldub Kristjani psüühikahäire väga erineval moel ning kõige raskem on poisil koolis keskenduda ja tunnist osa võtta, kuna ta ei allu korrale, ärritub kergesti ega suuda oma emotsioone kontrollida.

Ratsutamisteraapia oleks vajalik poisi üldfüüsilise võimekuse suurendamiseks, lihaskonna tugevdamiseks ja tasakaalu arendamiseks. Lisaks aitaks hipoteraapia poisil õppida teistega arvestama ja viha taltsutama, see arendaks enesekontrolli ja parandaks ka rühti, et laps tunneks end enesekindlamalt. 

SA TÜK Lastefond toetab annetajate abiga Kristjani ratsutamisteraapiat aasta vältel kokku kuni 1070 euroga. Tartu Linnavalitsus toetab omalt poolt veel 130 euroga.

Lastefondi toetusjuhil Eveli Ilvesel on väga hea meel, et Lastefondini on jõudnud üha rohkem peresid, kus on raviarst lapsele soovitanud ratsutamisteraapiat. Küll tõi ta välja, et kuna teraapia on üsna kallis, siis jääb selle rahastus sageli nappide majanduslike võimaluste taha, millest on väga kahju.

«Hipoteraapia on niivõrd mitmekülgse toime ja väga positiivsete tulemustega,» ütles Ilves. Pered, kus laps on saanud käia isegi vaid mõnda aega ratsutamisteraapias, annavad tema sõnul tagasisidet, et laps on järsku arenema hakanud ja uued oskusedki tulnud.

Seetõttu julgustab Ilves kõiki peresid, kus laps vajab haigusest tulenevalt ratsutamisteraapiat, Lastefondiga ühendust võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles