Tervisenõu: kas kannatad tukkumistõve käes?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnikord tekib ka keset tööpäeva suur väsimus ja uni.
Mõnikord tekib ka keset tööpäeva suur väsimus ja uni. Foto: Panther Media / Scanpix / Craig Robinson

Vahel kipub uni ligi tikkuma keset päeva. Kuidas aga saada aru, kas tegemist on lihtsalt väsimuse või millegi tõsisema, näiteks tukkumistõvega?
 

Vastab psühhiaater Anti Liiv kliinik.ee-s:

Tukkumistõbi ehk narkolepsia on REM-une regulatsiooni häirest tingitud haiguslik unisus. Selle põhjused on senini välja selgitamata. Haigel tekivad ootamatud uinumised periooditi 2–8 korda päevas ja kestavad paar kuni kümmekond minutit.

Inimene võib uinuda täiesti ootamatult, näiteks söömise või vestluse käigus, sõiduki juhtimisel või isegi seksuaalvahekorra ajal. Sellest unest virgutamisel (ka tugevate ärritajatega) on võimalik saavutada üksnes pinnalist reageerimist, mitte virgeseisundit. Narkolepsiat esineb maailmas 1–6 inimesel tuhande kohta, tavaliselt ilmneb see alates keskeast. Häire ei ole eluohtlik, küll aga takistab töötamist mõnel töökohal, näiteks kaugliinide bussijuhina.

Tukkumistõvega sarnane seisund on äraolek ehk absaans – järsku ja ootamatult tekkiv ning paari sekundiga mööduv teadvusetus. Tavaliselt jätkab inimene automaatselt liigutusi või liikumist ning ei tema ise ega ümberolijad märka seda ülilühikest teadvusekadu.

Mõlema häire esinemisel tuleks pöörduda neuroloogi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles