Viis toitu, mida sa ei taha süüa, kui oled teada saanud koostise

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Närimiskumm sisaldab näiteks lamba osi.
Närimiskumm sisaldab näiteks lamba osi. Illustratsioon: Tihomir Corba/Panthermedia/Scanpix

Paljudes toitudes kasutatakse konsistentsi, värvi või välimuse nimel üpriski kummalisi koostisosi. 

Portaal Mashed toob välja mõne levinud õõvastava koostisaine vahukommides või närimiskummis. 

Vahukommid

Miks taimetoitlased ja veganid vahukomme väldivad? Need ei ole tehtud ei lihast ega piimast, kuid neil on loomadega üsna õõvastav seos. Vahukommides on želatiin, mida saadakse loomade naha ja kontide keetmisel.

Oakommid

Neid väikseid hõrgutisi on lihtne süüa, need on väljast kõvad ja läikivad ning seest mõnusalt pehmed. Kuid kuidas saab kommiuba nii läikivaks? Selle eest vastutab šellak ehk vaikaine, mida valmistatakse putukate hüljatud kestadest. Vaiku kasutatakse nii sõrmeküünte kui ka põrandate läikima löömiseks. Varem kasutati šellakit elektriisolatsiooniks ja heliplaatide tegemiseks enne vinüüli tulekut.

Toidud, kus on kasutatud punast toiduvärvi

Järgmine kord mõtle järele kui sööd midagi, mis näeb välja ebaloomulikult punane. Enamik punast toiduvärvi on tehtud purustatud putukatest. Seda kutsutakse košenilli värviks ning see aine ei ole tervisele kuidagi kahjulik. Seda on kasutatud sajandeid. Kui soovid surnud putukaid toidus vältida, väldi toite, mille koostises on karmiinpunane või karmiinhape.

Närimiskumm

Närimiskummidel on palju ahvatlevaid maitseid, kuid neil kõigil on üks ühine koostisosa: nad sisaldavad lammast. Täpsemalt sisaldavad paljud närimiskummid eritist, mida toodavad lamba nahanäärmed. Aine nimi on lanoliin ning seda kasutatakse selleks, et nätsu näritavaks teha. See on ka paljude kehahooldustoodete koostisosa. Närimiskummid, kus lanoliini pole, on tihti tehtud sünteetilisest kummist.

Rasvavaba piim

Kui võiks arvata, et rasvavabast piimast on midagi ära võetud, siis tegelikkuses kaasneb rasva eemaldamisega piimas ka sinna lisaainete lisamine. Kuna piima värv muutub pärast rasva eemaldamist siniseks, siis lisatakse piima titaandioksiidi, et heledat värvi säilitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles