Kas juust on alati gluteenist prii?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevad juustud.
Erinevad juustud. Foto: Panthermedia / Ruslan Olinchuk

Vahel on märge «gluteenivaba» ka tootel, mis kuidagi ei saaks gluteeni sisaldada - näiteks vesi. Piimatooted on enamasti gluteenivabad, kuid erandkorras ei tohiks ka nende koostisosi tähelepanuta jätta.

Enamik juuste valmistatakse lehma-, kitse- või lambapiimast ning neid pastöriseeritakse kõrgel temperatuuril, kirjutab MedicalNewsToday. Juust on mõistlikus koguses inimesele hea valguallikas ja kõhutäide.

Maailma tsöliaakiaseltsid paigutavad juustu piimatoodete hulka, mis looduslikult gluteeni ei sisalda. Samas ei saa tsöliaakiahaiged ega gluteeni vältida soovivad inimesed seepärast iga juustupakendiga tutvumata jätta. Kui juust sisaldab mingisuguseid lisandeid või on valmistatud tehases, kus toode võib kokku puutuda ka gluteeniga, on see info pakendil üldjuhul kirjas ning tuleb endale teadmiseks võtta.

Kõige väiksema tõenäosusega võib gluteeni sisalduda kõvades juustudes nagu Cheddar ja Parma. Mõne sinihallitusjuustu osas ollakse aga kahtleval seisukohal, kas need on tingimata gluteenivabad. See võib sõltuda sellest, millises keskkonnas juustule hallitust kasvatatakse. Ka võivad olla gluteeniga kokku puutunud või seda sisaldada juustud, mida on täiendavalt töödeldud – näiteks juustukuubikud, riivitud juust, määrdejuust. Harvadel juhtudel võib gluteeni sisaldada ka kodujuust, kui selle koostises leidub nisutärklist.

Kas gluteeni peab vältima?

Tervel inimesel ei ole põhjust gluteeni vältida. Pigem tasuks aga rafineeritud jahu ja sellest valmistatud toodete (saiakesed, küpsised jm) asemel valida täisteratooted. Gluteenivaba dieeti peavad pidama vaid need, kel on diagnoositud gluteenitalumatus ehk tsöliaakia – see on peensoole limaskesta haigus, mis tuleneb immuunsüsteemi reaktsioonist gluteenile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles