3 soovitust, kuidas menstruatsioonivaludega toime tulla

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pexels.com

Iiveldus, oksendamine, väsimus, närvilisus, uimasus, kõhulahtisus, alakõhu-, selja- ja peavalu – need on sümptomid, mille all kannatavad paljud naised menstruatsiooni ajal. Kuidas leevendada menstruatsiooni ajal esinevaid valusid ning tunda ennast mugavamalt? Nõu annab Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum.

Menstruatsiooniaegset valu ja ebamugavustunnet alakõhus esineb aeg-ajalt peaaegu kõikidel naistel. Mõne inimese organism on selliste hormonaalsete muutuste suhtes tundlikum, teistel ei pruugi hormonaalsed kõikumised aga kuidagi väljenduda.

1) Menstruatsiooni esimestel päevadel, kui vereeritus on suurem, võib esineda valulikke emakalihaste kokkutõmbeid. Mis leevendaks valu?

Valu võib olla väga erinev, mõni naine võib tunda alakõhus vaid kerget ebamugavustunnet, teine aga tugevat kramplikku valu, mis segab igapäevaelu. Leebematest vahenditest võiks proovida sooja dušši ning kuumakoti alakõhul hoidmist. Ka kehaline aktiivsus aitab valusid vähendada, küll tuleks hoiduda ülemäärasest füüsilisest pingutusest. Valu vastu aitavad ka apteegi käsimüügis pakutavad valuvaigistid, mida on soovitatav võtta juba siis, kui on tunda esimesi valuaistinguid.

Sobivate valuvaigistite või teiste ravimite kohta peaks küsima nõu apteekrilt või arstilt. Kui käsimüügis saadaolevad valuvaigistid ei aita, tuleb pidada nõu naistearstiga, kes kirjutab vajadusel välja retseptiravimi või suunab edasi uuringutele.

2) Kuidas tunda end mugavamalt?

See, kas valida menstruatsiooni ajal hügieenisidemed või tampoonid, sõltub igaühest endast. On naisi, kes leiavad, et tampoonide kasutamine on hügieenisidemete kasutamisest mugavam ja vastupidi. Kuna nn päevade eel ja ajal võivad tihti ilmneda muutused tupe mikroflooras, leiab apteegist ka spetsiaalsed piimhappebaktereid sisaldavad tampoonid. Tänu kasulikele piimhapet tootvatele mikroobidele taastavad need tupe normaalse mikrofloora ning vähendavad ärritust, kihelust ning ebameeldivat lõhna. Abiks on ka regulaarselt tarvitatavatest suukaudsetest  piimhappebakteritest, mis aitavad samuti mikrofloora häireid ennetada.

Apteegist leiab ka Intimina Lily Cup korduvkasutatavaid ja keskkonnasõbralikke menstruaalanumaid, mis on valmistatud meditsiinilisest silikoonist ja pakub head alternatiivi hügieenisidemetele ja tampoonidele. Anum on ülipehme ning toodetud kahes suuruses.

Intiimpiirkonna ärrituste vältimiseks on parim kanda päevade eel ja ajal puuvillast pesu, sest kunstkiududest pesu ei lase õhku läbi ja võib soodustada muutuseid tupe mikroflooras.

3) Mida süüa ja mida mitte?

Menstruatsiooni eel ja ajal oleks hea vähendada soola, alkoholi, kohvi ja suhkru tarbimist. Näiteks kohv tõstab organismis östrogeeni taset, mis süvendab premenstruaalse sündroomi sümptomeid. Sama teevad ka alkohoolsed joogid.

Tavalisest rohkem tuleb juua vett. Tursete vastu aitavad hästi kaaliumit ja magneesiumit sisaldavad toiduained. Kaaliumit leidub näiteks spinatis ja avokaados ning magneesiumit pähklites ja ubades. Hea oleks täiendada ka organismi rauavarusid, tarbides rohkem peeti, punast liha ja ube. Olulisel kohal on ka C-vitamiin, mis aitab kaasa raua imendumisele. Tasakaalustatud ja mitmekesine toitumine aitab vähendada ka teisi menstruatsiooniga kaasneda võivaid ebameeldivaid sümptomeid, sealhulgas väsimust. Toidulisanditest võivad efekti anda B-vitamiin, E-vitamiin, oomega 3 rasvhapped, kaltsium ja magneesium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles