Kuus vähkkasvajat, mille tekkeriski tõstab alkohol

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiriski tõstab ka korra nädalas alkoholitarbimine.
Vähiriski tõstab ka korra nädalas alkoholitarbimine. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika Kliinilise Onkoloogia Selts (ASCO) andis välja hoiatuse, et mida rohkem alkoholi inimene tarbib, seda tõenäolisem on tema haigestumine kuut tüüpi vähkkasvajatesse.

Seni on selts olnud seisukoha võtmisel üsna leebe ega pole ametlikult kinnitanud, et alkohol tekitab otseselt vähki, vahendab Daily Mail. Värske uuringu valguses soovitatakse aga tungivalt vähendada alkoholitarbimist, eriti puudutab see regulaarseid joojaid.

Palju on arutletud ka selle üle, kas vähki võib tekitada alkohol ise või eri alkohoolsete jookide koostisosad. ASCO raportist selgub, et kogu alkoholi võib sisuliselt ühte patta panna – seost alkoholi ja kõrgendatud vähiriski vahel on täheldatud olenemata alkoholi liigist.

Seltsi üks esindajaid, dr Noelle LoConte ütleb ka, et alkohol ei mõju igale kehaosale vähkitekitavalt. «Ülakeha puhul mõjutab alkoholi lagunemisprodukt atseetaldehüüd otseselt kõiki kudesid, mida see inimese neelu liikudes puudutab, nende seas suud ja söögitoru,» ütles ta.

 

Näiteks maksavähk on põhjustatud aga maksatsirroosist, milles omakorda on süüdlane alkohol. Kui tsirroosi puhul saavad terved maksarakud jäädavalt kahjustada, arenevad neist ühel hetkel välja vähirakud. Ka häirib alkohol toidust saadud folaatide imendumist organismis, mis on kriitiline just soolevähi tekkel.

Teadlaste sõnul tõstab alkohol rinnavähiriski seepärast, et alkohol suurendab kehas östrogeenitaset ja see omakorda paneb naised ka suuremasse rinnavähi väljakujunemise ohtu.

Kuigi protsendid, mille võrra alkoholitarbijatel vähirisk suureneb, ei ole väga märkimisväärsed, tuleb lisaks mõelda ka teistele teguritele. Regulaarne alkoholitarbija ei pruugi olla just parimas vormis ega väga mitmekesise menüüga, samuti võivad teda kimbutada muudki haigused, mis juba suurendab vähiriski veel rohkem.

Dr LoConte märgib veel, et ka regulaarsete alkoholitarbijate puhul ei ole kõik veel kadunud – kui joomist vähendada ja oma elu korda seada, alaneb ka vähirisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles