Parandamatu optimistina tuntud onkoloog sai olulise tunnustuse

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Riina Kütner.
Dr Riina Kütner. Foto: PERH

Täna annab Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu üle tiitli Regionaalhaigla Grand Lady 2017, kelleks tänavu on tuntud ja tunnustatud onkoloog dr Riina Kütner.

Dr Riina Kütner on rinnavähi ravis töötanud üle 32 aasta. Tema aastatepikkust pühendunud tööd on lisaks patsientidele ja kolleegidele tunnustanud ka president, omistades talle 2013. aastal Eesti Punase Risti teenetemärgi. Kolleegid iseloomustavad dr Kütnerit kui äärmiselt sooja, tohutu töövõimega ja hoolivat inimest.

«Onkoloogid on parandamatud optimistid. Vähipatsiendid püüavad iga lootuskiirt, samas soovivad arstid jääda objektiivseks. Asjatuid lubadusi me ei anna, kuid põhjust oma töö üle heameelt tunda on küllaga,» ütles dr Kütner ise.

Ta peab oma ameti parimaks jooneks seda, et saab anda patsiendile lootust, abi ja tervist. Ka on tema töö justkui elukestev õpe, sest vähiravis tuleb kogu aeg uusi võimalusi, millega end kursis hoida ja õppida.

Vähihaigestumine on kasvamas kogu maailmas ja ka Eestis. WHO prognoosib järgneval kahel kümnendil 70 protsenti uute kasvajajuhtude arvu kasvu. Hea uudis on samas see, et mitme vähipaikme ravivõimalused on muutunud tuleviku väljavaates paremaks kui varem. Teiseks on ka Eesti vähihaigete elumus tõusuteel. Seega on asjakohane, et PERHi tunnustuse sai just suurepärane onkoloog ja naiste terviseteadlikkuse edendaja dr Kütner. Juhatuse esimees Agris Peedu lisas, et dr Kütneri panus ja haare on olnud tõepoolest ulatuslik.

Dr Riina Kütner on ravinud tuhandeid naisi, ta on multidistsiplinaarsete konsiiliumide idee algataja, juhib PERHi rinnanäärme kasvajate töörühma, ta kutsus ellu rinnavähi andmebaasi ning on PERHi rinnakabineti töö usin toetaja. Kütner on osalenud erinevates ravimuuringutes, põhiliselt rinnavähi uuemate keemiaravi preparaatide, aga ka hormoonravimite raviefekti ja kõrvaltoimete täpsustamiseks. Valdkonna tipptegijana on ta lisaks ravitööle väga aktiivselt tegelenud ennetustööga.

«Olen püüdnud teavitada nii elanikkonda kui ka kolleege rinnavähi varase avastamise olulisusest ning uute ravimite toimemehhanismidest ja võimalikest kõrvaltoimetest ning vastanud portaalis rinnavahk.ee patsientide küsimustele. Hea koostöö on mul Eesti vähiliiduga,» rääkis dr Kütner.

Seetõttu rõõmustab teda väga hiljutine Haigekassa otsus, et vähi ennetamise parandamiseks on järgmisest aastast sõeluuringule kutsutud 50-69-aastased naised. Seni on rinnavähi varase avastamise uuringule kutsutud naisi vanuses 50-62.

Lisaks arstitööle teeb tegusale tohtrile rõõmu tema perekond, ta on usin kontserdi- ja teatrikülastaja. Arstide perest põlvnev dr Riina Kütner lisas uhkusega: «Mul on kolm toredat poega - Sander töötab PERHis üldkirurgina, Jürgen on lastepsühhiaatria viimase aasta resident ning pesamuna Kristen töötab projektijuhina haigla IT-teenistuses. Vanaemana tunnen rõõmu oma kahest vahvast lapselapsest Piiast ja Lennartist.»

Alates 2003. aastast tunnustab PERH igal aastal ühte arsti silmapaistva tegevuse ning suurte teenete eest oma eriala arendamisel tiitliga Grand Man/ Grand Lady.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles