Müüdid vähi tekke kohta, mis on tegelikult täiesti väärad (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrut ja kunstlikke magusaineid peetakse ekslikult vähkitekitavateks.
Suhkrut ja kunstlikke magusaineid peetakse ekslikult vähkitekitavateks. Foto: Panthermedia / Ivanna Grigorova

Vähist on väga raske välja tulla ning mõneti on isegi arusaadav, et inimesed seda kardavad ja selle kohta ka rahvasuus uskumatuid müüte levib.

CheatSheet portaal teeb ülevaate, millised jutud vähi tekke kohta on ülevõimendatud.

Müüt: suhkur ja kunstlikud magusained tõstavad vähki haigestumise riski. Suhkur ise ei ole vähiriski puhul vastutav, küll aga võib see viia ülekaalulisuseni, mis nii mõnegi uuringu andmeil riski suurendab. Samas ei pea kartma puu- ja köögiviljades looduslikul kujul esinevat suhkrut, mis vastupidi aitab rasvamassi vähendada ja annab tegutsemiseks energiat.

Müüt: trauma suurendab vähiriski. Tüüpilised traumad nagu sinikad, katkised luud või marrastused ei ole kuidagimoodi vähiga seostatavad. Müüt võib olla tekkinud sellest, et inimesed on mõne vigastusega arsti poole pöördunud ja seal on selgunud, et see, mida peeti vigastuseks, on hoopis kasvaja.

Müüt: vähk on nakkav. Vähihaigega võib juua samast topsist ning suudelda teda kartmata, et vähk inimeselt inimesele nakkab. Müüt võib olla seotud sellega, et näiteks papilloomviirus kandub edasi sugulisel teel ja võib küll viia emakakaelavähi väljaarenemiseni.

Müüt: deodorant tõstab rinnavähi riski. On oletatud, et deodorantides sisalduvad alumiiniumiühendid imenduvad naha alla ning võivad tekitada muutusi rinnakoes, mis on kohe kaenlaaluste juures. Tõenduspõhine materjal deodorandi ja rinnavähi vahel siiski puudub. Samas ei teeks kindlasti paha, kui pihustada enda peale hoopis kemikaalivaba deodoranti.

Müüt: stressi seostatakse vähitekkega. Stress tõepoolest nõrgendab immuunsüsteemi, kuid seda teevad veel väga paljud tegurid. Stressi ja vähi vahel pole samuti tõenduspõhist seost.

Müüt: meestel ei teki rinnavähki. Meestel esineb seda tõepoolest palju harvem kui naistel, ent ometi haigestub ning sureb igal aastal rinnavähki ka mitu tuhat meest. Seega meestel pole küll piima tekitavat rinnakude, kuid ometi võib sealgi välja areneda vähk.

Müüt: supertoidud ennetavad vähki. Ka siin on sees tõetera, et kindlasti tasub supertoitudeks kutsutavad suurepärased vitamiini- ja mineraaliallikad oma menüüsse lisada. Vähi areng inimese organismis on aga väga keeruline ning see, et mingi toiduainega saaks vähi tekke täiesti välistada, on siiski pisut liialdus.

Müüt: teatud tüüpi rinnahoidjad suurendavad rinnavähi riski. Naistes tekitab see küll hirmu, kuid ka siin pole tõenduspõhist materjali all. Rinnavähi risk kasvab vanusega ning jälgima peaks ka selle esinemist suguvõsas. Küll aga tuleks anda rindadele vahel ka rinnahoidjast puhkust ning ise kontrollida võimalikke muutusi oma kehas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles