Miks on ohtlik kanda sageli kontsakingi?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriliseks puhuks sobivad kõrged kontsad ideaalselt, kuid jalgadele tuleb ka puhkust anda.
Eriliseks puhuks sobivad kõrged kontsad ideaalselt, kuid jalgadele tuleb ka puhkust anda. Foto: Rex Features / Vida Press

Kõrged kontsad teevad küll naise kauniks, ent see on ka ainuke positiivne osa, mis nende kandmisega kaasneb.

Mood kirjutab sageli ette, mida kandma peame ja nii on naised juba aastaid kandnud kontsakingi, kirjutab Deutsche Welle. Paraku ei ole need kõige kehasõbralikumad jalanõud ning mida enam veedab naine aega kontsadel, seda rohkem tema jalad ja pahkluud paraku ka kahjustada saavad.

Nimelt mida kõrgemad on kontsad, seda enam survet langeb jala päkale. Sageli pole kontsakingad mugavad ainuüksi mitte kõrguse, vaid ka kuju suhtes. Samas pole sugugi tark mõte suruda oma jalad kitsastesse kingadesse, sest see võib tekitada haamervarba ehk teise, kolmanda või neljanda varba deformatsiooni. See tähendab, et varbad võivad pikapeale võtta lihtsalt konksus kuju.

Vales mõõdus ning kõrge kontsaga kingade pidev kandmine tekitab ka valusid põlvedes ja seljas. Pikemas perspektiivis võib tekkida Hallux valgus ehk suure varba juures asuv kont moondub koledal kombel.

Eksperdid soovitavad naistel pakkuda endale jalanõude osas vaheldust. Kui õhtusel üritusel on viisakas kanda kontsaga kingi, siis pigem vali viie-, mitte kümnesentimeetrised kontsad. Samuti tuleks sellele järgneval päeval jalgadele puhkust anda ning kanda mugavaid madalaid jalanõusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles