Mõnus kodune eliksiir, mida vajad kõledal gripihooajal

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesi.
Mesi. Foto: Panthermedia / Ekaterina Fedotova

Gripihooaeg on alanud, peagi oleme olukorras, mil enamik inimesi me ümber tänaval, tööl ja bussis köhib ja tatistab. Kuna nii on nakatumine väga kerge, tuleb oma immuunsüsteemi hoida juba varem.

RealSimple portaal soovitab valmistada endale vitamiinidest ja antioksüdantidest pakatava segu, mida võib immuunsüsteemi turgutamiseks tarbida kas või igapäevaselt. Kui sa seda ei soovi, siis on hea nipp varnast võtta vähemalt selleks ajaks, mil kurk kipitama hakkab.

Mõnusa talveeliksiiri kokkusegamiseks vajad tükikest ingverit (umbes kümnesentimeetrise läbimõõduga), mis tuleb koos koorega ära loputada ja hakkida. Pane hakitud ingver potti ning lisa kaks kaneelipulka, kaks tähtaniisi ja neli tassitäit vett. Kuumuta kuni keemiseni ning lase seejärel umbes kümme minutit jahtuda. Kurna vedelik vajaliku suurusega anumasse ning sega juurde kaks supilusikatäit mett, sama palju õunasiidriäädikat ning ühe sidruni mahl. Segu on valmis ning seda võib tarbida nii külmalt kui ka soojalt.

Segu säilitamiseks kata see kaane või kilega, hoia pigem külmikus ning tarbi ära kahe päeva jooksul. Kui oled eliksiiri juba külmikusse pannud, siis ära seda enam üles soojenda, sest nii kaotab mesi oma tervendavad omadused.

Kuidas mõjub segu immuunsüsteemile? Ingver ja kaneel on immuunsüsteemi turgutavad ja sarnaselt meele on need antibakteriaalsed. Ingver ennetab ka põletikke ja sel on valu leevendav toime. Tähtaniis ja ingver tõrjuvad eemale ka halbu baktereid. Mesi toimib magustajana ning käheda kurgu tekitatud valu leevendajana, küll aga on sel veel hulgaliselt häid omadusi ka mõõdukas koguses igapäevaseks tarbimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles