8 nõuannet, mida naised peaksid intiimhügieeni puhul järgima

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
End ei tasu pesta liiga harva ega ka mitte liiga tihti.
End ei tasu pesta liiga harva ega ka mitte liiga tihti. Foto: Panther Media / Scanpix / Anna Omelchenko

Kui tupepõletikud kipuvad korduma või on probleeme suurenenud vooluse ja n-ö ärritusreaktsioonidega, tasuks jälgida alltoodud nõuandeid.

Samas tuleb märkida, et kõigil ei pruugi need soovitused aidata ning mõnel naisel ei teki kunagi probleeme, isegi kui ta toimib soovitatule täiesti vastupidiselt, kirjutab kliinik.ee.

Soovitused:

  1. Välissuguelundite pesemine üks kord päevas puhta voolava veega. (NB! Vältida tuleb pesemist tupe seest!)
  2. Vältida lõhnavaid ja värvilisi pesuained välissuguelundite pesemiseks.
  3. Vältida (lõhnavate) pesukaitsete kasutamist.
  4. Vältida sünteetilist pesu ja eelistada puuvillast.
  5. Vältida stringide kasutamist.
  6. Vältida liiga kitsaste ja sünteetilisest materjalist pükste kandmist.
  7. Aluspesu pesta võimalusel õrnade pesupulbrite/geelidega.
  8. Jälgida tampooni kasutamise õigeid põhimõtteid: enne tampooni paigaldamist ning tampooni eemaldamist tuleb pesta käed; tampooni suurus (imamisvõime) tuleks valida vastavalt vereerituse hulgale, s.t suurema voolusega päevadel suuremad, vähema voolusega päevadel väiksemad tampoonid; tampooni ei tohiks tupes hoida rohkem kui neli (kuus) tundi; kindlasti ei tohiks tampooni jätta tuppe kogu ööks; kui kasutada tampoone, siis ööpäeva jooksul peaks olema perioode, kus tampooni ei kasutata (nt öösel); tampoone ei tohi kasutada menstruatsioonivälisel ajal; kui tampoonide või tavapäraste hügieenisidemete kasutamine ei sobi, ei meeldi, on võimalik kasutada ka menstruatsioonianumat.

Loe pikemalt kliinik.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles