Toidud, mis aitavad ennetada hambaaukude teket

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste tervist peab hoolega jälgima.
Hammaste tervist peab hoolega jälgima. Foto: Panthermedi / Arne Trautmann

Oma suuhügieeni ja hammaste tervise eest vastutab igaüks ise ning isegi suu vajab hädasti vitamiine ja mineraalaineid, just nagu aju või lihased.

Portaal Reader's Digest teeb ülevaate, millised toidud on hammastele head ja aitavad neid tugevana hoida.

Muna. Munas leidub D-vitamiini, mis tugevdab hambaid ning aitab võidelda hammaste lagunemise vastu.

Maguskartul ehk bataat. Selles leiduv A-vitamiin on tähtis süljenäärmete funktsioneerimiseks ning reguleerib suu pH-taset. Sülg ise aga mõjub juba hammaste kaitsemehhanismina ning hoiab hambaid näiteks selle eest, et happelised toidud neile liiga teeks.

Salaami. See on ilmselt viimane toit, millest uskuda hambaid kaitsvat mõju. Ometi see nii on, sest soolatud ja kuivatatud vorst sisaldab vähetuntud K2-vitamiini, mis on hammaste tervisele väga hea. Sama vitamiini leidub ka pehmetes juustudes, näiteks Brie juustus.

Jogurt. Nii nagu paljud piimatooted, on jogurtis rikkalikult kaltsiumi ning see on ka üsna hea D-vitamiini allikas. Seepärast pole ka ime, kui piimatooted kuuluvad hambaauke ennetavate toitude sekka. Jogurtis leiduv kaltsium tugevdab ka hambaemaili. Veel on maitsestamata jogurt hea seedesüsteemile, kiirendades seedimist ja mõjudes hästi sooltele.

Maasikad. C-vitamiini sisalduse poolest rikkalikud maasikad on head nii immuunsüsteemile, nahale kui ka suule ja hammastele, aidates igemetel tervetena püsida.

Avokaado. Hammaste lagunemine on nii mõnelgi inimesel seotud kaaliuminappusega. Toitainerikast avokaadot süües saad kaaliuminormi aga kenasti täis.

Pähklid. Võta menüüsse näiteks Kreeka pähklid, pistaatsiapähklid ning India pähklid, milles leidub fosforit. See mineraalaine omakorda kaitseb hambaemaili ning neutraliseerib sülge, kaitstes hambaid happelisuse eest.

Oad. Lisaks tublile valgusisaldusele leidub ubades ka fosfaati, mida hambad vajavad tugevuse säilitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles