Hambaarstide liit: uus proteesihüvitis teeb teenuse kättesaadavuse maatasa

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaprotees.
Hambaprotees. Foto: PhanterMedia/Scanpix

Hambaarstide liidu presidendi Marek Vinki hinnangul vähendab uus hambaravihüvitise süsteem teenuse kättesaadavust ja kvaliteeti ning võtab patsiendilt õiguse valida endale raviarst ja kliinik.

Sel nädalal teatas haigekassa proteeside hüvitamise uuest korrast, millega saab uuest aastast haigekassa partneritelt soetada sarnases hinnaklassis proteese ning enam ei pea esitama eraldi taotlust proteesihüvitise saamiseks. Haigekassa väitel aitab see tagada, et igas piirkonnas saaksid inimesed lubada vähemalt esmavajalikud proteesid suu tervise parandamiseks.

Marek Vinki väitel on tegelikkus see, et hambaravi kättesaadavus hoopis väheneb, kuna inimesed saavad käia vaid nende arstide juures, kes on liitunud uue hambaravihüvitise süsteemiga. Praegu on liitunuid vaid veerand teenusepakkujatest ning nende seas pole ühtki suuremat erakliinikut.

«Väljapakutud täiskasvanute hambaravisüsteem on selline, mis soosib osasid Eesti elanikke diskrimineeriva hambaravisüsteemi teket, mis alandab hambaravi keskmist kvaliteeti ning mis lõhub kõrgetasemelise hambaraviteenuse turgu,» nentis Vink.

Dr Marek Vink.
Dr Marek Vink. Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti hambaarstidele ja patsientidele surutakse tema sõnul peale riiklikult reguleeritud hinnakirjadega madalama kvaliteediga raviteenuse sisseviimist, kus patsient saaks käia ravil mitte oma eelistatud kliinikus, vaid riigi lepinguliste partnerite juures, kes on orienteeritud riigi poolt tellitud odavama teenuse osutamisele.

Kuna hüvitise eest saab teenust osutada ainult riiklikult kontrollitud hindadega, siis saab endale sellise teenuse osutamist lubada ainult kliinik, kus ei ole investeeritud tehnoloogiasse, kompetentsi, töökeskkonda ja klienditeenindusse, väidab Vink. Samuti on uus kord selline, mis soosib ülehelikiirusel hammaste ravimist ja suuri mahte.

«Riik on otsustanud hakata mahu pealt maksma kliinikutele preemiat - mida kiiremini töötad, seda suurem on preemia. Kui muu maailm liigub patsiendi ravitulemustel põhineva rahastamise suunas, siis meil soovib riik rajada tehaseid, kus inimeste suu- ja hambatervist parendataks konveiermeetodil,» ütles hambaarst.

Artiklis välja toodud hambaproteeside hüvitamise korra muutmine tähendab seda, et kui varem sai inimene kasutada hüvitist vabalt valitud arsti juures, siis uuest aastast saab ta seda teha ainult haigekassa lepingupartnerite juures, kes on nõustunud haigekassa kehtestatud hindadega. Kuna liitunute arv on väga väike, siis enamik patsiente ei saa uuest aastast oma senise arsti juures proteesihüvitist kasutada.

«Hambaarsti suhe oma klientidega on pikaajaline ja vastastikusel usaldusel põhinev. Riik lõhub nüüd selle suhte,» tõdes Vink.

Kuigi uus hinnakiri jõustub juba 1. jaanuarist, ei ole haigekassa proteesi (sh labori-) hinnakirja hambaarstide liidule veel tutvustanud, mistõttu pole Vinki hinnangul mõeldav, et 1. jaanuarist hakkaks kehtima hambaarstide poolt aktsepteeritav hinnakiri.

Kuna hambaarstid ei tea, mis saab olema haigekassa poolne teenuse hind, ei saa nad hetkel ka lepinguid sõlmida. See tähendab liidu esindaja väitel seda, et kui inimene vajab uuel aastal proteese ning soovib saada hüvitist, siis sisuliselt on teenus talle kättesaamatu, kuna prognoositav liitunud arstide protsent saab olema väga väike.

Haigekassa pole liidu väidetega nõus

Haigekassa esmatasandi talituse juht Külli Friedemann ütles kommentaariks, et nad ei nõustu Vinki ütlusega, et haigekassaga lepingu sõlminud (s.o 160 hambaravikabinetti üle Eesti) ei ole investeeritud tehnoloogiasse, kompetentsi, töökeskkonda ega klienditeenindusse.

«Nii nagu kõigi teiste erialade puhul – olgu selleks südame-veresoonkonnahaigused, vähihaigused või ortopeedia – on haiglatel ja polikliinikutel haigekassaga sarnane leping. Tervishoiuteenuse kvaliteet on kõigi partnerlepingute puhul esimesel kohal,» ütles ta.

Friedemann kirjeldas, et leping haigekassaga eeldab kokkulepitud kvaliteedinõuete täitmist ja annab ka kinnituse arsti või haigla usaldusväärsusest. Nii nagu täna saavad inimesed riigi toel Eestis kõrgel tasemel haiglaravi, soovitakse seda kindlustatutele pakkuda ka hambaravis, mis siiani pole olnud haigekassa toel kättesaadav.

Hambaarstide motivatsioonitasu kohta ütles ta, et sellega soovitakse toetada arste, kes muudatusega on algusest kaasa tulnud ning pakuvad juba praegu inimestele hüvitise kasutamise võimalust.

«Arusaadavalt on iga uue asja rakendamine korraga terves riigis suur väljakutse. Seda enam hindame koostööpartnereid, kes on selle võimalusega kaasa tulnud. Tunnustame väga arstide tööd ja hindame meie koostööd neil esimestel kuudel, kus oleme saanud palju väärtuslikku tagasisidet, et uut süsteemi paremaks teha,» selgitad Friedemann. Kuna arstidel on seoses hüvitise pakkumisega tekkinud lisakulutusi (koolitustele, klienditeenindusele jm), püütakse neid preemiaga toetada, et arstid saaksid teha oma tööd jätkuvalt hästi.

Friedemanni hinnangul on nii täiskasvanute hambaravihüvitis kui ka proteesihüvitise muutus esimene samm õiges suunas, et hambaravi oleks inimestele (sealhulgas eri sotsiaalmajandusliku taustaga inimestele) kättesaadavam ka viie ja kümne aasta pärast.

«Näeme, et järgnevatel aastatel sõlmivad meiega lepingu ¾ hambaarstidest ja hüvitist kasutab vähemalt pool elanikkonnast. Kümne aasta pärast võiks tänu heale ennetustööle näha tõsiste hambahaiguste vähenemist,» põhjendas ta.

Haigekassa eesmärk pole tema sõnul teha lepinguid absoluutselt kõigi arstidega või et kõik inimesed kasutaksid hüvitist igal aastal täies ulatuses - oluline on, et hambaravi oleks senisest paremini kättesaadav just neile, kes seda kõige enam vajavad.

«Proteesihüvitise lepingu aluseks olev hinnakiri on valmimisel ning täna on tähtaeg, mil hambaravikliinikud saadaks meile hindade lõplikuks analüüsiks ja kujundamiseks andmed. Planeerime proteesihüvitise lepingute sõlmimist alustada hambaarstidega detsembri alguses, mil korraldame hambaarstide jaoks samal teemal üle Eesti ka infopäevad,» lisas haigekassa esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles