Tasub teada: kui palju tarbida D-vitamiini luuhõrenemise ennetamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini saadakse päikeselt ja toidust, aga pimedamal ajal soovitatakse seda toidulisandina juurde võtta.
D-vitamiini saadakse päikeselt ja toidust, aga pimedamal ajal soovitatakse seda toidulisandina juurde võtta. Foto: Panther Media / Scanpix / Bozena Fulawka

D-vitamiin on oluline mitme haiguse, sealhulgas osteoporoosi ehk luuhõrenemise ennetamisel, aga kasulik on enne selle manustamist teada ka oma praegust D-vitamiini taset.

Tänapäeva keskealised ja vanemad inimesed on sageli kuulnud müüti, et D-vitamiini puudus on küll halb, aga ettevaatlik peaks olema selle üledoseerimisega, mis on lausa ohtlik, kirjutab Med24 portaalis Ida-Tallinna Keskhaigla reumatoloogiakeskuse õendusjuht Katti Kõrve.

Mure on tavaliselt tingitud sellest, et soovituste põhjal tarbitakse D-vitamiini, aga mõned samaaegselt kasutatavad preparaadid sisaldavad ka mõnevõrra D-vitamiini. Sel puhul on hea teada, et meie kliimas, kus päikest leidub vähe, on D-vitamiini üledoseerimine suhteliselt raske.

Kaasajal on teave D-vitamiini olulisusest palju täienenud. D-vitamiin ei oma tähtsat rolli vaid rahhiidi profülaktikas ja kaltsiumi imendumisel, vaid ka immuunsüsteemi tugevdamisel, onkoloogiliste haiguste profülaktikas, infektsioonide vältimisel jm.

Mitmetes tervishoiuasutustes saab määrata täpset D-vitamiini taset veres, et hajutada kahtlusi üleannustamise suhtes või saada teavet vitamiini täiendavast individuaalse annuse vajadusest.

Osteoporoosi ennetamiseks vajalik minimaalne päevane kogus on 800 toimeühikut D-vitamiini päevas. Juba olemasoleva osteoporoosi puhul võib päevase koguse vajadus ulatuda kuni 2000 toimeühikuni päevas.

Inimestele võiks siiski soovitada D-vitamiini tarbimise alustamise korral arutada seda perearstiga, kes võimaldab manustatava doosi määramist parema tervikpildi alusel: vanus, osteoporoosi riskifaktorid, muud manustatavad ravimid ja toidulisandid, D-vitamiini tase veres jm faktorid, millele inimene ise ei oska ehk nii palju tähelepanu pöörata.

Toiduainetest leidub D-vitamiini enim mitmetes kalades (sardiin, lõhe jt), munakollases, maksas, aga ka D-vitamiiniga rikastatud piimas ja piimatoodetes.

Aktiivsetele inimestele, kes on huvitatud õigest toitumisest, peamiste toiduainete vitamiinide ja mineraalide sisaldusest jm, võib muuhulgas soovitada Tervise Arengu Instituudi toitumisalast teavet, mida leiab veebilehtedelt toitumine.ee ja nutridata.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles