Vaata järele: millal peaks minema perearstile, millal EMO-sse

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnikord on raske otsustada, kas peaks ootama ja minema perearsti vastuvõtule või peaks suunduma kohe EMO-sse.
Mõnikord on raske otsustada, kas peaks ootama ja minema perearsti vastuvõtule või peaks suunduma kohe EMO-sse. Foto: Panther Media / Scanpix / Csaba Deli

Ootamatult tekkiva tervisehäire puhul tekib igaühel küsimus, kust saada kiiresti abi – kas minna kohe EMO-sse või panna aeg perearstile?

Vajalikku esmast abi osutab perearst või pereõde teie oma perearstikeskuses, kirjutab perearstide selts oma kodulehel. Haiglate erakorralise meditsiini osakonnas (EMO) pakutakse vältimatut abi, s.o meditsiiniabi, mille osutamise edasilükkamine või osutamata jätmine võib põhjustada abivajaja surma või püsiva tervisekahjustuse.

Võrreldes EMOga, kus isepöördujate keskmine ooteaeg ületab nelja tundi, saab visiidi aega perearsti ja pereõe juurde planeerida. Samuti on võimalik saada visiidi ajal perearstikeskuses rohkem teavet oma haiguse olemuse ning profülaktika kohta. EMOs on fookuses raskes seisundis patsiendi kiirdiagnostika ja ravi alustamine.

Selleks, et säästa nii oma aega kui ka tervishoiuasutuse ressurssi, tuleks valida sobivaim variant. Järgnevad pildid aitavad otsustada, millisesse tervishoiuasutusse oma probleemiga pöörduda.

Foto: Eesti Perearstide Selts
Foto: Eesti Perearstide Selts
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles