Eeskujulikud harjumused, mis on omased vistrikevaba nahaga inimestele

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akne ravimine nõuab kannatlikkust.
Akne ravimine nõuab kannatlikkust. Foto: Internet

Suuresti on vistrike teke seotud elustiiliga. Kui lõpetad punnide pigistamise, hakkad nägu korralikult puhastama ning võtad omaks tervisliku eluviisi, võid ka tülikatest punnidest lahti saada.

Reader’s Digest annab nõu, millised harjumused on iseloomulikud neile inimestele, kel justkui kunagi vistrikke ei tekigi.

Nad ei unusta kunagi nägu puhastada. Näonahale sobivad tõhusad puhastusvahendid on A ja O akne ennetamisel. Oluline on nägu pesta veega näiteks igal hommikul ja võtta korralikum puhastus ette igal õhtul. Näohooldusrutiini peaks kindlasti kuuluma meigi eemaldamine enne uinumist, naha sügavpuhastamine ja aegajalt ka koorimine.

Nad puhastavad oma nutitelefone. Kas pesed käsi alati enne telefoni näppimist? Ilmselt mitte. Seepärast on ka seade pideva puutumise tõttu bakteritest pakatav. Küll aga satub seesama telefon sulle napilt näo vastu, kui kõnesid teed. Õrnad nahapoorid võivad seeläbi üles korjata hulganisti mikroorganisme. Nii nagu nägu, peaks ka telefoni puhastama vähemalt korra päevas.

Nad ei puuduta tihti oma nägu. Nii nagu võivad näonahale kahju teha telefonil pesitsevad bakterid, leidub neid ka su sõrmedel ja sealt on nad valmis kaitsetut näonahka ründama. Pigem tuleks nägu katsuda harva ja veenduda, et käed oleksid puhtad.

Nad vahetavad sageli padjapüüre. Kui puhastad näo enne uinumist korralikult ära ja vajutad selle padjale, mille püür on juba nädalaid vahetamata, teed endale karuteene. Ka padjapüürile jääb pidama näolt eralduv rasu ja mustus, mistõttu ei ole püür mõne päeva järel enam kõige puhtam. Kui sul on aknega probleeme, võiks padjapüüri vahetada 2-4 päeva tagant.

Nad ei pigista oma vistrikke. Siin kehtib samuti reegel, et vistrikku näppides kandub sellele sõrmedelt mustus ning katkipigistatud punn võib minna põletikuliseks. Seega neid nokkides teed asja hoopis hullemaks ja paranemine võtab kauem aega.

Nad on tervislikus kehakaalus. Akne ja ülekaalu vahel on leitud mõningaid seoseid. Akne ennetamiseks on parem, kui piirad magusa ja rasvase toidu tarbimist ja säilitad tervisliku kehakaalu.

Nad pesevad regulaarselt pead. Üsna tihedalt on seotud peanaha toodetav rasu ja akne. Kui peanahk on liiga rasune, võib see hakata ummistama ka lähedalasetsevaid näopoore. Juuste regulaarne pesemine välistab selle, et otsmiku juurde juuksepiirile tekiks palju rasu, mis omakorda võiks mõjutada ka punnide teket.

Nad ei söö kiireid süsivesikuid. Valge sai, pasta, saiakesed, kartulikrõpsud – kõik need on toidud, mis panevad veresuhkrule põntsu. On leitud tõendeid, et just kiirete süsivesikute söömine võib naha rasunäärmeid rohkem aktiveerida ja süvendada aknet. Kui tahad näonahka (ja kehakaalu) kontrolli alla saada, jäta need pigem menüüst välja ning asenda täisterapasta, -riisi, pähklite-seemnete, juurviljadega jm, mis hoiavad veresuhkru tasakaalus.

Nad pesevad pärast trenni käed ära. Ka ühiskasutataval spordivarustusel võib peituda hulgaliselt silmale nähtamatuid baktereid. Seepärast võiks ka jõusaalis vältida oma näo puutumist või võtta kaasa väike rätik. Kindlasti tasub käed pärast trennisaalist tulekut ka korralikult puhtaks pesta.

Nad ei jaga oma meigiasju. Meigivahendite jagamine sõbraga on sisuliselt sama hea nagu omavahel bakterite jagamine. Mõtle sellele enne, kui sõbrannalt puudripintsli laenuks võtad.

Nad hoiduvad päikse eest. Vastupidiselt levinud müüdile ei ravi päike aknest terveks. Pigem mõjub UV-kiirgus nahale ikka kuivatavalt ning võib naha seisukorra hullemakski teha. Seepärast võta suviti appi päikesekaitsekreem või laia servaga müts, mis ei laseks päikesel nägu praadida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles