Arst selgitab: miks beebipillide tarvitamisega vahel kaalutõus kaasneb?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebipillid.
Beebipillid. Foto: panthermedia.net / Brigitte Meckle

21-aastane Kati alustas rasestumisvastaste pillide kasutamist veidi üle poole aasta tagasi. Kuigi kaalumuret tal seni polnud, toitumine oli korras ja elustiil aktiivne, tuli selle ajaga ometi märgatavalt kehakaalu juurde.

«Olen alati olnud sale tütarlaps, kuid tänaseks näitab kaal tavalisest seitse kilo rohkem ehk 61 kilo. Olen 160 cm pikk ja seetõttu paistab see «pehmus» ka igalt poolt välja,» kurtis ta.

Juba enne kombineeritud pillide tarvitamist kuulus tema päevakavva jõusaalitreening, mis voolis keha kiirelt kauniks. Ta jätkab treeninguga senimaani, ei tee istuvat tööd ega ole muutnud toitumist, ent paralleelselt pillide söömisega ei taha tulemused tema sõnul enam kuidagi paraneda.

«Seejuures olen väga õnnetu ja ka seksiisu ei ole enam sama, mis enne pillidega alustamist – põhjuseid lõpetamiseks on rohkem kui küll, paraku tundub see pisut hirmutav,» tõdes Kati. Segadust on toonud ka internetist info otsimine, sest foorumitest ja artiklitest ilmnes, et kaalutõus olevat üpriski sage nähtus, ka on pille tarvitades paljudel naistel näonahk koledaks läinud, tekkinud peavaluhood ja osal ei tule veel pool aastat menstruatsioonigi.

«Öeldakse ka, et kaalutõus on müüt ja tegelikult isu võib hoopis hormoonide tõttu suureneda, mis on ka kaalutõusu põhjuseks – mina seda endal ei täheldanud. Mõistan, et enamasti on kõik individuaalne, kuid leidub ikkagi väga vastakaid arvamusi,» sõnas naine.

Kõrvaltoimed varieeruvad inimesiti

Kati kasutatavate pillide infolehel on märgitud, et kaalutõus on aeg-ajalt esinev kõrvaltoime, mis võib esineda ühel naisel sajast. See-eest seksuaaliha muutused võivad esineda ühel inimesel tuhandest. Ta jagas oma kogemust sotsiaalmeedias, kus kommenteeris veel umbes 15 naist, kellest nii mõnelegi lisandus paralleelselt pillide kasutamisega aastas 10–12 kilo. Mitmel korral mainiti libiidolangust ja emotsioonide kõikumist, isegi juuste väljalangemist. Samas oli ka neid, kel pillidele etteheiteid polnud.

Seksuaaltervise kliiniku arst dr Nele-Triin Lott selgitas, et seesuguste kombineeritud hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite (pillid, plaastrid, tuperõngas) näol on tegemist ravimitega ning nii nagu iga ravimi puhul, võib ka nende kasutamisel esineda kõrvaltoimeid. Need on kirjas ravimi infolehel ning reeglina on seal ka info, millel kõrvaltoimete sageduse arvutus põhineb.

«Kõrvaltoimed on arvutatud kliiniliste uuringute käigus või uuendatud teatud ajavahemiku tagant pärast ravimi turuletulekut. Viimasel juhul korrigeeritakse arvutusi arstide raporteeritud kõrvaltoimete alusel. Seega hinnatakse ravimite ohutust pidevalt ning kõrvaltoimete edastamise kohustus on arstil,» rääkis ta.

Dr Lott märgib, et kuna kehakaalu ja seksuaaliha muutust võib esineda mitmel põhjusel, siis on tõenäosus, et arstid ei raporteeri neid ravimiametile kui pillide tarvitamisel tekkinud kõrvaltoimeid. Seepärast ei pruugigi need olla ravimi infolehel sagedaste kõrvalnähtude nimistus. Samas ütleb arst, et ka tema töökogemus ei näita, et need kaebused oleksid väga sagedased.

«Foorumites otsitakse pigem vastust mõnele oma probleemile, mitte ei algatata teemat selleks, et teatada, kui hästi talle tarvitatavad pillid sobivad,» lisas ta.

Katsetamine aitab leida sobiva vahendi

Kui kaal on pille tarvitades mitme kuu vältel püsivalt tõusnud ning ühtki teist elustiili või terviseseisundi muutust pole olnud, soovitab arst vahetada pille. «Reeglina siis eelmiste pillide tarvitamisel tekkinud lisakilod kaovad. Inimestena oleme kõik erinevad ning on igati arusaadav, et kõikidele sama toimeaine kombinatsioon ei sobi,» ütles arst.

Ka seksuaaliha langust ei julgeta alati arstile tunnistada ning siingi võib olla tegelik põhjus stressis või suhteprobleemides, kuid kui midagi naise elus pole muutunud ja seksuaaliha langus on seostatav vaid pillidega, siis võib samamoodi vahetada ravimi mõne teise sama tõhusa vahendi vastu.

«Kõrvaltoimeid esineb aeg-ajalt, kuid mitte sagedamini kui peavalusid, tujukust või rindade hellustunnet, ning siis saab ravimit vahetada seni, kuni leiame sobiva tõhusa rasestumisvastase variandi. Tavapäraselt aga sobib kohe esimene valitud pill ning seda tarvitatakse seni, kuni soovitakse rasestuda,» rääkis dr Lott. Eesti ravimiturul on lai valik eri kombinatsiooniga pille ning suur on tema sõnul tõenäosus, et iga naine leiab endale sobiva.

Kõige ideaalsem on arsti arvates aga olukord, kus naine saab infot kõigi meetodite tugevatest ja nõrkadest külgedest ning langetab siis otsuse. Eestis on noorte nõustamiskeskuste võrgustik (kokku 16 keskust), kus kuni 24-aastased saavad tasuta nõu ja abi ka rasestumisvastaste meetodite osas. 25-aastased ja vanemad saavad aga infot naiste- või perearstilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles