Mida teada vererõhu mõõtmisel, et saada õige tulemus?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vererõhku saab mõõta nii apteegis, arsti kabinetis kui ka kodus
Vererõhku saab mõõta nii apteegis, arsti kabinetis kui ka kodus Illustratsioon: Pärnu Postimees

Millal oli viimane kord, kui sul paluti enne vererõhu mõõtmist viis minutit täielikus vaikuses istuda? Tõenäoliselt mitte kunagi, kuigi see on üks reeglitest, mida soovitatakse õige tulemuse saavutamiseks järgida. 

Ameerika Südame assotsiatsioon ja Ameerika Kardioloogia kolledž andis välja uued juhised vererõhu mõõtmiseks ja tulemuste lugemiseks, et vältida ebaõigeid diagnoose, vahendab NPR

Kuna vererõhk võib päeva jooksul muutuda ja ka mõõtmise protsess ise võib seda põhjustada, siis saab kõrget vererõhku diagnoosida peale vähemalt kahte mõõtmist erinevatel päevadel.

Mida jälgida vererõhu mõõtmisel? 

  • Enne vererõhu mõõtmist istu vähemalt viis minutit rahulikult ilma rääkimata, selg toetatud seljatoele, jalad maas
  • 30 minutit enne mõõtmist ära suitseta või tarbi kofeiini
  • Enne vererõhu mõõtmist tühjenda oma põis
  • Ära lama mõõtmise ajal
  • Keera üles varrukas, et vererõhu mansett oleks vastu paljast nahka
  • Ära lase käel mõõtmise ajal süles olla või rippuda. Käsi peaks olema kindlale pinnale toetatud.
  • Kui vererõhk on kõrge, peaks mõõtma seda mõlemalt käelt. Järgmisel arstiviisiidil peaks mõõtma vererõhku käelt, mille tulemus oli kõrgem.

Portaalis Kliinik kirjutatakse, et kolmel üle 60-aastasel inimesel neljast on kõrgenenud vererõhk. Regulaarse liikumisega saab vererõhku normis hoida või vähemalt selle kõrgenemist aastaid edasi lükata.

Püsivalt kõrge vererõhk on südamele lisakoormus. Kõrge vererõhk kahjustab veresooni ja kiirendab veresoonte lubjastumist. See on üks peamisi südamehaiguste kujunemise ohutegureid. Loe rohkem vererõhu kohta Kliinikust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles