Kummalised põhjused, miks on vahel juba ärgates peavalu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu võib anda märku veepuudusest.
Peavalu võib anda märku veepuudusest. Foto: Panther Media

Kui ärkad juba hommikul tülika peavaluga, võib see rikkuda terve eesseisva päeva. Huvitaval kombel piisab peavaluks juba näiteks sellest, kui magad ebaloomulikus asendis.

Reader’s Digest avaldab peamised põhjused, miks kipub pea juba hommikul ärgates valutama.

Kehvad uneharjumused. Kui oled öö otsa külge keeranud ja unetult lakke vahtinud, annab see kurnatud organismis kindlasti tunda ja võibki hommikul tipneda peavaluga. Kehv unekvaliteet on nimelt ka üks peamisi migreeni käivitajaid.

Ebaloomulik magamisasend. See võib viia pingeteni kuklas ja õlavöötmes, mis omakorda võivad viia ka peavaluni. Kasulik oleks hankida sobiliku kõrguse ja pehmusega padi ning mitte end magades väga kägarasse tõmmata.

Ärevus ja depressioon. Sageli on ärevad ja negatiivsed mõtted süüdi kehas tekkivates valudes. Kuigi ärevus on psühholoogiline sümptom, võib see kummalisel kombel tõesti viia füüsiliste tagajärgedeni, näiteks tekivad pinged lõualuudes ja esinevad ka tugevad peavalud. Et ärevushäire ega depressioon ei hakkaks segama vähemalt und ning inimene saaks puhasta, soovitavad eksperdid teha enne uinumist hingamisharjutusi või mediteerida, mis leevendab stressirikkaid mõtteid.

Vererõhk. Mõnel juhul võib kõrge vererõhk tekitada peavalusid ja näiteks ka topeltnägemist. Sel juhul tuleks lasta kindlasti vererõhku mõõta ja vajadusel arsti poole pöörduda.

Hammaste krigistamine. See põhjustab tohutut stressi lihastele, mis on abiks toidu mälumisel. Kui need lihased on pinges, võib see viia ka valuliku spasmini – pole haruldane, et see näib peavaluna.

Kofeiini võõrutusnähud. Kui oled päev läbi ja ka õhtul tarbinud üsna palju kofeiini, võib see tipneda hommikuste võõrutusele sarnanevate peavaludega. Nende vastu võib aidata kahtlemata kohvitarbimise vähendamine, aga ka see, kui õhtul enam kohvi ei joo.

Uneapnoe. Selle puhul tekib öösiti hingamises väikseid pause, mis võib suurenenud süsihappegaasi taseme tõttu tekitada hommikusi peavalusid. Uneapnoe kahtluse korral tuleks kindlasti arsti poole pöörduda, kes saab määrata juba diagnoosi ja edasise ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles