Agu Uudelepp vajab annetajate tuge hirmkalli vähiravimi soetamiseks (4)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp.
Agu Uudelepp. Foto: Mihkel Maripuu

Tänane Eesti Ekspress kirjutab poliitikavaatlejast ja Ringhäälingunõukogu liikmest, kahe väikelapse isast Agu Uudelepast, kes on võidelnud pea kaks aastat viimases staadiumis kopsuvähiga, ent kelle ülikallist ravi Haigekassa ei toeta.

Kuigi kopsuvähi üks peamine tekkepõhjus on suitsetamine, oli Uudelepp sellest pahest siiski prii ning ütles Postimehele, et oli toona ka sel põhjusel diagnoosis väga nördinud. Mehele vajalikku vähiravimit Keytruda on valmis toetama vähiravifond «Kingitud elu», mille asutaja Toivo Tänavsuu ütles, et praegu on näha olnud esimesi märke, et ravim ka toimib.

«Sõnum meie poolt on see, et juhul kui ravi toimib, siis oleme valmis edaspidigi toetama. Selleks peame tegema küll nõukogu otsuse ja eeldus on ka see, et suudame piisavalt annetusi koguda, aga põhimõtteliselt toimivat ravi oleme valmis toetama ka edaspidi,» rääkis Tänavsuu.

Paraku kulub kallile ravimile igakuiselt mitu tuhat eurot ning seni on vähiravifond juba paar kuud ravi toetanud, ent edaspidiseks palutakse ka lahkete annetajate abi. Tänavsuu selgitas, et kuna vähihaigete ravi toetatakse üldjuhul paari kuu kaupa, peaks Uudelepp ilmselt paari kuu möödudes uuesti fondile selleks taotluse tegema, millele järgneb ka nõukogu otsus.

«Ravim (vähiravim Keytruda - toim.) on fondi jaoks tuttav, oleme seda soetanud aastate jooksul võibolla juba paarikümnele inimesele, vähemasti enam kui kümnele inimesele. Enamasti on need olnud melanoomipatsiendid, aga antud juhul kasutatakse seda ravimit ka kopsuvähi raviks,» ütles Tänavsuu.

Haigekassa hüvitab sama ravimit melanoomipatsientidele

Ravimit Keytruda võib nimetada moodsaks ja kalliks melanoomiravimiks, mida asus tänavu jaanuarist rahastama ka Haigekassa. Seda siiski hetkel vaid melanoomipatsientide raviks.

Haigekassa kommunikatsiooni talituse peaspetsialist Vivika Tamra kinnitas, et kuna kopsuvähi puhul ei ole neil täna võimalik Keytrudat hüvitada, siis ei saa nad kahjuks Uudelepa ravi toetada.  «Kopsuvähi uute ravimite hüvitamiseks (sealhulgas Keytruda) meil hetkel läbirääkimised jätkuvad, me pole ravimi tootjaga jõudnud kokkuleppele,» lisas ta.

Tamra andmeil on tänavu jaanuarist oktoobrini Haigekassa toel vähiravi teenust Keytruda ja alternatiivse ravimiga Opdivo) saanud 36 inimest. Sel perioodil on ravi eest tasutud 764 000 eurot. 

«Vähki haigestutakse maailmas aina rohkem, mistõttu lisame ka meie igal aastal uusi ravimeid ja raviteenuseid meie poolt hüvitavate loetellu. See on ka meie jaoks prioriteet, et tagada meie inimestele vajalik ravi,» rääkis Tamra.

Samas on sage haigestumine tinginud tema sõnul ka selle, et turule tuuakse uusi ravimeid väga kiiresti, kuid kõik need pole ühtemoodi tõestatud toimega. Nii võib juhtuda, et lubatud kasu tervisele on ühele-kahele inimesele, aga suurele osale ei avalda ravim loodetud mõju. Tihti on uued ravimid ka erakordselt kallid.

Iga ravimi lisamiseks hüvitatavate nimekirja viiakse läbi põhjalik hindamisprotsess. Ravimeid hindab Ravimikomisjon konkreetsete kriteeriumite põhjal, aga ravimeid saab taotleda ka erandkorras, avalduse saab esitada näiteks raviarst. Eristamaks, millised ravimid annavad võimalikult paljudele sarnastele patsientidele positiivse mõju, on kehtestatud teadusel põhinevad ja konkreetsed reeglid või kriteeriumid.

«Kui arstid on taotlenud ravimi hüvitamist, mille oleme tagasi lükanud, siis tähendab see, et mingi kriteerium ei ole selle ravimi puhul täidetud. Peamiselt ei ole kas ravimi kasu piisavalt tõenduspõhine (ei ole uuringud tõestanud toimet suuremal hulgal patsientidel) või ei ole ravimi erakordselt kallis hind kooskõlas kasuga inimese tervisele,» selgitas Tamra.

Ta nentis, et Haigekassa tehtavad otsused peavad kehtima tulevikus kõikidele sama diagnoosiga patsientidele ning inimestele peab olema tagatud võrdne kohtlemine.

«Seetõttu peamegi lähtuma kliinilistest uuringutest ega saa otsuseid teha üksikjuhtumite põhjal. Hüvitades 150 000 eurose hinnaga ravimit, mis töötab kahjuks vaid ühel inimesel kümnest, oleks ravikindlustuse kulu 1,5 miljonit eurot. Eluiga pikeneb kahjuks vaid ühel inimesel,» tõi ta näite.

Küll aga toetab Haigekassa heategevusfondide tööd. «Kui tegemist on uue ravimiga ja vajalik protsess ei ole läbi ravimi hindamiseks meie poolt, on hea teada, et seni saab fond aidata neid ravimeid hüvitada ja inimestele keerulises olukorras tuge pakkuda,» lisas Tamra.

Agu Uudelepa võitlust vähiga saab toetada annetusega vähiravifondile:

Maksesaaja: SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud Elu

  • Swedbank: EE212200221059073061
  • SEB pank: EE211010220228917224
  • LHV pank: EE137700771001442514
  • Danske pank: EE133300332166860001
  • Luminor pank: EE591700017003638161

Makse selgitus: Agu raviks

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles