Kõik, mida pead teadma kondoomi säilivustähtajast

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See, et kondoom kaitseb nii suguhaiguste kui soovimatu rasestumise eest, on üldiselt teada. Asjaolu, et nakkuste levikuks on teisigi viise kui kaitsmata seksuaalvahekord, võib aga tulla üllatusena.
See, et kondoom kaitseb nii suguhaiguste kui soovimatu rasestumise eest, on üldiselt teada. Asjaolu, et nakkuste levikuks on teisigi viise kui kaitsmata seksuaalvahekord, võib aga tulla üllatusena. Foto: Panther Media/Scanpix

Kirehetkel on kondoomi säilivustähtaja vaatamine ilmselt viimane, mida teha tahaksid. Kas aegunud kondoomi kasutamine võib aga ohtu põhjustada?

Valdav osa tänapäevaseid kondoome on valmistatud kas lateksist või polüuretaanist, millest viimane on hea alternatiiv just neile, kel on lateksiallergia. Mõlemat materjali iseloomustab aga see, et need ei säili igavesti ohutuna, kirjutab Men’s Health.

Lateksist kondoomide soovitatav kasutamisaeg on keskmiselt viis aastat alates nende tootmise kuupäevast. See periood sõltub aga ka libestusainest, mida on kondoomis kasutatud. Üksikule kondoomile enamasti tähtaega ei märgita, küll on see alati kirjas pakendil. Oluline võtmesõna on siinkohal ka kondoomide hoiustamine – soojas ja valges hoides võib nende kvaliteet ja säilivusaeg märkimisväärselt lüheneda.

Dr Leah Millheiser Stanfordi meditsiinikoolist annab ühe nipi, kuidas paremini meeles pidada kondoomide kehtivusaega. «See tundub veidi naljakas, ent kodus võiks kondoomid panna karpi ja kirjutada sellele markeriga säilivustähtaja. Nii võib teha ka üksikute kondoomipakkidega. Seal peaks olema suurelt kirjas aasta ja kuu, mis lihtsalt tähtaega meenutaks, sest väga paljud mehed seda väikest kirja ei vaata ega isegi tea midagi säilivustähtajast,» tõdes ta.

Dr Millheiser ütleb, et pärast kasutamiseks ettenähtud aja möödumist hakkab kondoomi kvaliteet halvenema. See tähendab, et märksa suurem on tõenäosus, et kondoom vahekorra ajal puruneb ning kaitstud vahekord muutub kaitsmata vahekorraks. Välistada ei saa ka fakti, et nii võib väheneda ka kaitse võimalike suguhaiguste vastu.

Aja jooksul võivad kuivemaks muutuda ka lateks ja libesti. Nii langeb nende efektiivsus, kuid sellised kondoomid võivad halvemal juhul põhjustada nahaärritust ja see ei saa kindlasti meeldiv olema.

Arst nendib samas, et kui tõesti pole muud võtta, siis pigem tasuks vahekorras kasutada kaitsevahendina ikkagi aegunud kondoomi kui üldse mitte kondoomi. «Parem see kui mitte midagi, sest on olemas võimalus, et aegunud kondoom ikkagi ei purune. Seda saab hiljem testida, kui täidad kondoomi veega – nii saab kohe näha, kas kondoomis on mikromõrad või mitte,» lisas dr Millheiser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles