Haruldase immuunpuudulikkusega Arseni kosub jõudsalt briti arstide hoole all

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arseni.
Arseni. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Raske immuunpuudulikkusega Arseni ravi on siiani läinud plaanipäraselt ja edukalt ning ta viibib hetkel endiselt Inglismaal Newcastle'is arstide hoole all.

Aprillis sündinud Tallinna pisipoisil Arsenil diagnoositi väga raske ja harvaesinev immuunpuudulikkus, mis tähendab, et lapse organism ei suuda end kaitsta erinevate bakterite, viiruste ja seente eest, teatas TÜK Lastefond.

Juunis kutsus fond inimesi üles tollal kahe kuu vanust Arsenit abistama, kuna ta vajas haiguse tõttu kiirelt ravi Inglismaal. Ravi saamata ei oleks elanud Arseni kauem kui üheaastaseks, kuid võimalikult varajase eduka ravi korral oli võimalus, et teda ootab ees täisväärtuslik elu.

Septembri keskpaigas sai Arseni nädal aega keemiaravi ning 22. septembril oli tal operatsioon, millega siirdati talle luuüdi tüvirakke. Lapse ema sõnul läks operatsioon hästi, doonorirakud hakkasid tööle ning sündroom järk-järgult taandub.

SA Tallinna Lastehaigla arstid Silvi Plado ja Maila Raidmäe ütlesid, et poisi ravi on siiani läinud plaanipäraselt ja edukalt ning ta viibib hetkel endiselt Newcastle'is arstide hoole all. Arstid tõid välja, et 16. novembri informatsiooni põhjal on Arseni veel haiglas, aga lähiajal on võimalus saada ambulatoorsele ravile. Samas nentisid nad, et mõne aja peab poiss siiski viibima Newcastle'i haigla lähedal ja olema sealse kontrolli all.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves tänas häid annetajaid, kelle abiga sai Lastefond kriitilises seisus olnud Arsenile kiiresti võimaldada meditsiinilise transpordi Inglismaale.

«Arseni lugu läks Eesti inimestele niivõrd südamesse, et annetusi kogunes rohkem kui oleksime oodanud,» ütles Ilves. Ta nentis, et annetussumma võimaldab fondil katta hetkel Arseni ja tema ema elamiskulud Inglismaal ning kõik raviga seonduva ka tulevikus.

Samuti tõi Ilves välja, et Lastefond on võimaldanud Arseni isale sõidu poja juurde, sest perekonna toetus on sellistel hetkedel äärmiselt oluline. «Loodame südamest, et Arsenit ootab ees täisväärtuslik ja õnnelik elu,» lisas ta.

Lapse sealsed meditsiinikulud kattis Haigekassa, kuid transpordi ja ema elamiskulude eest tuli majanduslikult kitsikuses elaval perel ise tasuda. Kuna ravi alustamisega oli kriitiliselt kiire, toetas Arseni peret Lastefond, kes sai ravireiside reservfondis oleva 7000 euro eest tasuda meditsiinilise transpordi ettemaksu ning asus ülejäänud summa kokku saamiseks annetusi koguma.

Kuue päevaga annetasid head inimesed Arseni toetuseks üle 150 000 euro. Poolteist nädalat hiljem otsustas Haigekassa erandkorras poisi lennukulud tagantjärele hüvitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles