Sündroom, mis tekitab mehele allergia omaenda sperma vastu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia.net / Craig Robinson/scanpix

Hirmus, aga tõsi - kui sind kimbutavad pärast vahekorda gripile või allergiale sarnanevad sümptomid, võib tegu olla haruldase, teadlastele alles küsimusi tekitava haigusega.

Dean oli 13-aastane, kui esimest korda masturbeeris. Pärast esimest orgasmi tundis ta, kuidas energia täielikult kadus ning isegi ajutegevus olevat aeglasemaks läinud. «Viie sekundi jooksul tundsin, kuidas enesetunne muutus justkui maailma tipust täiesti kohutavaks,» kirjeldas täna juba 24-aastane mees portaalile Men's Health.

Algul arvas noormees, et orgasmijärgne reaktsioon oli tavapärane, küll aga tekkisid tal mõtted, et kas teistel on samamoodi ning kas nad lihtsalt varjavad seda hästi. Kuna aastate jooksul läks tema orgasmijärgne enesetunne aina hullemaks, pöördus ta info otsimiseks dr Google’i poole, sest pidas murest rääkimist piinlikuks. Õige pea leidis mees internetifoorumi, kus mehed kirjeldasid sarnaseid sümptomeid – kurnatust, emotsioonide puudumist ning tühjustunnet pärast ejakuleerimist. Seda nähtust nimetatakse POIS-sündroomiks (post-orgasmic illness syndrome) ehk sisuliselt orgasmijärgseks haigussündroomiks.

Neuroteadlane Marcel W. Waldinger selgitas portaalile, et POIS-nimelisest seisundist oli esmakordselt juttu 2002. aastal ning selle sümptomid sarnanevad mõnevõrra gripiga. Nendeks on vesine nina, kihelus silmades, lihasvalu, kurgu- ja peavalu, kurnatus, isegi palavik ja raskused rääkimisel. Kõik sümptomid tekivad meestel orgasmijärgselt. Tavaliselt kestavad sümptomid kaks päeva kuni nädal aega ning kaovad seejärel iseenesest. Mehel, kes kogeb üht või enamat sümptomit pärast ejakuleerimist vähemalt 90 protsendil juhtudest, on suure tõenäosusega POIS-sündroom.

Teadlased pole seni kindlaks teinud, mis harvaesinevat POISi tekitab, kuid loomulikult on tehtud oletusi. Üks hüpotees viitab aju keemilisele tasakaalustamatusele, teine spermaallergiale või autoimmuunhaigusele. Tilkuv nina ja vesised silmad viitaksid tõepoolest justkui allergiale.

POIS võib olla ka aladiagnoositud, sest orgasmidest rääkida pole just kõige mugavam. Ka loo alguses mainitud Dean mõtles 14-aastasena sellest arstile rääkida, kuid pidas teemat ikkagi liiga piinlikuks, et oma kahtlusi POISi osas meedikule avalikustada. Arst diagnoosis noormehel hoopis kliinilise depressiooni ning Dean tõdes, et depressiooni ja isegi enesetapumõtteid tal tõepoolest esineb. Küll on tänaseni ebaselge, kas tema vaimse tervise seisund on seotud orgasmijärgsete kõrvalmõjudega või mitte. Kindel on aga see, et POIS ei tee ühegi mehe elu lihtsaks ning võib põhjustada raskusi intiimsuhete hoidmisel.

«Eriti just noorena tahad ikka tüdrukutega olla ja kõike kogeda, aga samal ajal taob peas mõte, et pärast orgasmi juhtub see jälle ning see tunne on kohutav. Ja samal ajal on tüdruk minu kõrval,» nentis Dean. Täna võtab ta antidepressante, mis hoiavad tema sõnul seisundi kontrolli all. Mees ütleb, et nii on tal võimalik seksuaalelu elada, ilma et järgmisel päeval tekiks tunne, justkui oleks ta rongi alla jäänud.

Kuna arstid veel täna seisundi kohta palju rääkida ei oska, puudub sellele ka õige ravi. Dean jääb aga lootma, et ühel hetkel tekib selle kohta rohkem infot, et sündroomi osataks ka diagnoosida ja ravida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles