Mis põhjustab meestel rindade suurenemist?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusik Big Narstie.
Muusik Big Narstie. Foto: XPOSUREPHOTOS.COM/XPOSUREPHOTOS.COM

Mehe rinnanäärmete liigset suurenemist nimetatakse günekomastiaks ning kuigi mõneti võib see tunduda naljakas, on tegu aina enamesineva murega.

«Rinnanäärmete suurenemine tekib enamasti siis, kui organismis on madal testosterooni tase või suurenenud östrogeeni tase,» selgitas Washingtoni meditsiinikeskuse endokrinoloog dr Bradley Anawalt portaalile Men’s Health. Kui muidu meessuguhormoon testosteroon pärsib meestel rindade kasvu, siis liiga kõrge naissuguhormooni - östrogeeni - tase võib seda vastupidi soodustada.

Arsti sõnul on parimal juhul günekomastia mehele lihtsalt piinlik ja ebamugav, aga võib märku anda ka tõsisematest tervisehädadest. Arst avalikustab alljärgnevalt peamised põhjused, miks kipuvad meestel rinnad suurenema.

Ülekaal/rasvumine. Liialt kõrge kehakaalu puhul ei pääse enamasti ükski kehaosa rasvkoe suurenemisest, nii ka rinnad. Rasvkoes toodetakse leptiini-nimelist hormooni ning ülekaalulistel on selle tase väga kõrge, mis ajendab aju mõtlema, justkui tunneks keha alatasa nälga. Ka kipub ülekaalulistel meestel vähenema testosterooni tase kehas ning hormoonide häirumine viibki rindade suurenemiseni.  

Testosterooni asendusteraapia. Kuigi see parandab seksuaalelu, võib üheks kõrvalnähuks olla ka ajutine rindade suurenemine. Dr Anawalt selgitas, et testosterooni manustama hakates läheb selle tase organismis kenasti üles, aga samal ajal võib tõusta ka östrogeeni tase, sest osa testosteroonist muudetakse algul östrogeeniks. Seepärast võib ravi alguses esineda rindades hellust ja nende kasvu, ent see ei pruugi igaühel olla märgatav ning kaob varsti. Ravi käigus võtab veidi aega, et testosteroon hakkaks domineerima, sest võrreldes eelnevaga tõuseb selle tase kehas hüppeliselt, rääkis arst.

Steroidid. Ka võib juhtuda, et rindade kasvu põhjustab illegaalne anaboolsete steroidide tarbimine. Tegu on sünteetiliste steroididega, millest mõned võivad kehas mõjuda sarnaselt nagu testosterooniravi, põhjustades ajutist rindade kasvu. Arsti kinnitusel pole mehele turvalised samas ka tooted, mis blokeerivad östrogeeni, sest see on mingil määral ikkagi vajalik näiteks luude tervise heaks.

Looduslikud tooted. Kuigi need võivad tunduda kahjutud, tuleb ka igasuguseid looduslikke kehahooldus- ja habemeajamisvahendeid kasutades teada, mida need sisaldavad. Dr Anawalt sõnas, et loodustoodetes sageli leiduvat lavendliõli on seostatud rinnanäärmete kasvuga. «Kui kanda õli nahale, jõuab see ka vereringesse ja rindadesse,» ütles ta. Muutusi võib põhjustada ka teiste õlide sage kasutamine, mistõttu soovitab arst seda kahtlustada, kui rindade hellus ja suurenemine on kestnud üle poole aasta ning muud põhjust ei paista.

Ravimid. On terve hulk ravimeid, mille kõrvalnähuna võib esineda rindade suurenemine. Üks ravim, millega on seda seisundit eriti tugevalt seostatud, on juuste väljalangemise vastane Propecia. Dr Anawalt nentis, et ravimid võivad hormonaalse tasakaalu sassi lüüa, mis tipnebki rinnanäärmete suurenemisega. Ka sel puhul tuleks ravimi infolehte tähelepanelikult lugeda ja sellest võimalikke seoseid otsida.

Maksa- või neeruhaigused. Mitu tõsist haigust võivad häirida testosterooni või muu olulise hormooni tootmist, sest aju saab haigelt signaali, et pole õige aeg reprodutseerida. Hormonaalsete häiretega on seotud näiteks maksatsirroos, mille puhul häirub testosterooniga seonduva suguhormooni, globuliini tootmine. Kõrvalnähte võib esineda ka neeruhaiguste puhul, ent pigem harvemini – enne rindade suurenemist toimuvad pigem muutused urineerimisel, seljavalud, iiveldus jm.

Diagnoosimata kasvaja. Hormoonide tasakaalu võivad segamini lüüa ka teatud tüüpi kasvajad, nende seas munandivähk, mis omakorda viivadki günekomastiani. Kasvajale viitab ka kõrge HCG-nimelise hormooni tase, mis soodustab samuti pigem östrogeeni tootmist.

Vananemine. Günekomastia võib tabada igas eas, ent sagedamini juhtub see teismelistel, kel on hormoonid pilla-palla laiali. Ajaga see sümptom enamasti kaob, kuid võib jätkuda ka elu lõpuni, kui rinnakoe paksenemine ei vähene. Sel puhul on tegu idiopaatilise günekomastiaga. Samas ütleb arst, et vanuse kasvades suureneb samamoodi võimalus günekomastia tekkeks, sest vananemisega kipub paratamatult vähenema testosterooni tase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles