Soomlased kaaluvad eutanaasia lubamist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Michiko Tierney

Soomlased on taas päevakorda toonud raske eutanaasia teema, mida näib toetavat üsna suur osa elanikest.

Tänane Helsingin Sanomat vahendab hiljutise küsitluse tulemusi, milles uuriti inimeste arvamust eutanaasiast. Kui praegu on Soomes eutanaasia keelatud, siis 73 protsenti põhjanaabritest toetab tegelikult selle seaduse muutmist. Mullu kevadel otsustas sarnases küsitluses samamoodi 77 protsenti vastanuist.

Eutanaasia vastu oli vaid üheksa protsenti vastanuist, eelmisel kevadel vastas niimoodi aga 14 protsenti elanikest. Neid, kel polnud päris kindlat arvamust eutanaasia kohta, oli tänavu 18 protsenti.

Mõnevõrra üllatuslikult toetas eutanaasiat pigem vanuserühm 15–49 eluaastat, kus eutanaasia poolt oli üle 80 protsendi vastanuist. Üle 59-aastaste vanuserühmas see-eest oli eutanaasia poolt 57 protsenti vastanuist, 29 protsenti oli aga kahtleval seisukohal.

Möödunud aastal avaldas Soome arstide liit, et nemad on eutanaasia seadustamise vastu. Liidu esimehe Heikki Palve sõnul on sel seisukohal enamik arste, nende seas ka suurem osa palliatiivset, raskeid ja ravimatuid haigusi leevendavat ravi pakkuvaid arste. «Arstid lähtuvad kahest vastandlikust väärtusest. Ühelt poolt soovivad nad kannatusi vähendada ja teiselt poolt on neil kohustus elu hoida,» rääkis ta.

Soome valitsus alustas uuesti arutelu eutanaasia üle, lähtudes veebruaris 60 000 kodaniku poolt allkirjastatud petitsioonist. See hulk inimesi nõudis, et praegust seadust muudetaks sellekohaselt, et kõigil pöördumatu haiguse ning väga väikse paranemislootusega inimestel oleks võimalik ise paluda eutanaasiat.

Välisminister Timo Soini ütles Iltalehti väljaandele, et inimelu on tema jaoks püha ning tema isiklikult ei soovi langeda mõrvari tasemele ja eutanaasiat seadustada. Ka ei meeldinud ministrile meediaväljaannete initsiatiiv eutanaasiat kajastada ja teema uuesti päevakorda tuua.

Eutanaasiateemalisele küsitlusele vastas 1100 Soome kodanikku vanuses 15–74 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles