Ebatavaliselt vistrikku pigistanud meest tabas seeninfektsioon

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vistrikke pigistades tuleb olla ettevaatlik.
Vistrikke pigistades tuleb olla ettevaatlik. Foto: Panter Media / Scanpix / Andriy Popov

23-aastane ehitustööline nakatus haruldase seeninfektsiooniga ilmselt seetõttu, et kasutas alahuulelt vistriku eemaldamiseks saeketast, selgub juhtumi raportist.

Mees arvas, et tegemist oli vistrikuga, kuigi raporti autori Barry Ladizinski sõnul võis see olla ükskõik milline nahakahjustus, kirjutab Live Science.

Arstid kahtlustavad, et saeketas viis otse mehe nahka seeninfektsiooni Blastomyces dermatitidis spoore. Seetõttu tekkis mehel alahuulele, naha alla suur, valus ja verise koorikuga kaetud moodustis.

USA haiguste kontrolli ja ennetuse keskuse (CDC) andmetel elavad Blastomyces'i seened tavaliselt niiskes mullas, lagunevad puidus või lehtedes. Enamasti ei nakatu inimesed sellega mitte naha kaudu, vaid hingavad hoopis spoore sisse. Sel juhul võib see viia kopsuinfektsioonini. Spoore võib hingata sisse näiteks siis, kui väljas tegutsedes pinnasega kokku puututakse. Haiguse võivad saada ka koerad.  

Seeninfektsioon tekitab tavaliselt alguses gripile sarnaseid sümptomeid. Näiteks tekib palavik, köha ja lihasevalu. Kopsudes olnud infektsioon võib levida ka teistesse organitesse. Neist kõige levinum on nahk.

Selle juhtumi puhul ei tajunud aga mees külmetusele sarnaseid sümptomeid, sest spoorid jõudsid tema kehasse naha kaudu. Tema ainus sümptom oli põletikuline nahk alahuule all. Isegi mehe vereanalüüs oli korras.

Arstid tegid mehele mitu nahatesti, millest selgus, et mehel on haruldane seeninfektsioon.

Juhtumi raport avaldati ajakirjas Journal of Emergency Medicine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles