Hea uudis: juust aitab kaitsta südamehaiguste eest

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juust.
Juust. Foto: Panther Media/Scanpix

Juustus leidub üsna palju tervisele vajalikke mineraalaineid ja vitamiine, mistõttu võib igapäevane väike juustukogus tervisele head mõju avaldada.

200 000 inimest hõlmanud uuring näitas, et neil, kes sõid igapäevaselt natuke juustu, oli märksa väiksem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse kui neil, kes juustu ei söö, kirjutab NY Daily News.

Hollandi ja Hiina teadlased võrdlesid uuringu andmeid 15 teise uuringu tulemustega, kus olid osalenud valdavalt samad inimesed, kes olid juba vähemalt 10 aastat vaatluse all olnud.

Selgus, et neil, kes sõid rohkem juustu, oli 14 protsenti väiksem südamehaiguste risk ning kümnendiku võrra madalam võimalus südamerabandust saada võrreldes nendega, kes juustu ei söö. Eksperdid rõhutavad samas, et see ei tähenda, et nüüd peaks iga päev sööma suures koguses juustu. Osalejad, kel ilmnes uuringus parem tervis, sõid päevas vaid umbes 40 grammi ehk paar viilu juustu.

«See pole sama, mis süüa iga päev suur lõik juustupitsat,» nentis Mount Sinai meditsiinikeskuse arst dr Allan Stewart.

Piimatooted sisaldavad tervisele häid ja isegi hädavajalikke koostisosi nagu kaltsium, valgud ja probiootikumid. Samas ütlevad teadlased, et juustus on ka üsna kõrge küllastunud rasvhapete sisaldus, mis seda suurel hulgal süües ja vähe liikudes võib kolesteroolitaset kergitada. Küll aga kaalub juustu kasulikkus selle kahju üle.

«Juust on väga hea probiootikum, mis võib kehas vähendada põletikulist seisundit. Nüüd on meil ka tõendeid, et juust võib avaldada südamele head mõju. Keegi ei ütle küll, et kõik peaksid iga päev hakkama sööma paar viilu juustu, kuid selle tervisemõju on õigustatud ning seda menüüst välja jätta on ebamõistlik,» lisas Stewart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles