Juba üks vahekord nädalas ennetab vananemist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui muidu on seks tervisele hea, siis kaitsmata vahekord võib lõppeda ränga haigusega.
Kui muidu on seks tervisele hea, siis kaitsmata vahekord võib lõppeda ränga haigusega. Foto: Giulio Fornasar / Panther Media / Scanpix

Regulaarne seksimine aitab hoida tuju hea, energiataseme üleval ning naistel isegi piha peenikesena. Teadlased ütlevad aga nüüd, et vähemalt üks vahekord nädalas võib aidata ka kauem elada.

California Ülikooli teadlased jälgisid uuringu raames nädala jooksul 129 pereema, kes olid romantilises suhtes, kirjutab Reader’s Digest. Osalejad pidasid igapäevaselt päevikut, kus hindasid oma rahulolu elukaaslasega, aga ka konfliktide tekkimist, partneripoolset toetust ja intiimse vahekorra sagedusi.

Kui teadlased kõrvutasid naiste kirjutatut nende vereanalüüsidega, leidsid nad huvitava mustri. Üllataval kombel olid naistel, kes seksisid partneriga vähemalt korra nädalas, märksa pikemad telomeerid kui neil, kes vahekorda nii sageli ei astunud. Telomeerid on piirkonnad DNA ahela otstes, mille ülesanne on kaitsta kromosoomi kahjustuste eest. Lihtsustatult võib öelda, et neil on oluline roll vananemisprotsesside mõjutajana ning just pikaealistel inimestel on olnud pikad telomeerid.

Seni oli teada, et telomeeride purunemisele aitavad kaasa paratamatult vananemine, kehv toitumine ja liiga sage alkoholitarbimine. Kui telomeerid kuluvad, kaotavad keharakud seega oma nooruslikkuse. Nüüd on aga teadlastel teada, et ka regulaarsest seksist tulenevad tervisemõjud võivad neid parandada ja pikendada, et hoida rakud kauem noorena.

Kindlasti vajab seni väikse osalejaskonnaga uuring veel rohkem analüüse ja uurimist ning olemas on teisigi viise enese nooruslikuna hoidmiseks, ent teadlased usuvad, et kahju ei saa regulaarne vahekord tervisele kindlasti teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles