Androloog Kristo Ausmees: millest tekivad seksuaalhäired

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häired on seotud haiguste, stressi ja unega.
Häired on seotud haiguste, stressi ja unega. Foto: Panther Media /Scanpix / Andriy Popov

Seksuaalhäireid põhjustavad enamasti elustiilifaktorid ja kroonilised haigused ning nende haiguste ravis kasutatavate ravimite koos- ja kõrvaltoimed, nendib Medita kliiniku androloog Kristo Ausmees.

Seksuaalhäirete kujunemist mõjutavad ülekaalulisus ja metaboolse sündroomiga seotud tegurid: vereõhutõus, kolesterooliga seotud probleemid, suhkruhaigus, vahendab kliinik.ee. Põhjused on seotud ka erinevate neuroloogiliste, luu- ja lihaskonna, krooniliste haigustega, mis on seotud verevarustus- ja liikumishäiretega, neuralgiliste haigustega ning kindlasti teatud määral psühhogeensete haigustega.

Uuringud on näidanud, et varasemalt põetud suguhaigused ning nende foonil suguteedes kujunev krooniline põletik, on väga oluline erektsioonihäirete tekkepõhjus. Kui 20aastane noormees saab klamüüdiainfektsiooni, siis enamasti järgnevad väikevaagna valu kaebused, seejärel kaasuvad mingi aja pärast urineerimis- ja seksuaalhäired.

Kokkuvõtvalt mõjutab vanus kaasuvate probleemide ja riskifaktorite kuhjumise kaudu kasvavalt seksuaalprobleemide ulatust ja avaldumist. Ükski kirjeldatud probleemidest ei tekita enamasti püsivat seksuaalsuse vähenemist, mõju on suurem mitmete riskifaktorite koosesinemisel.

Probleemide ennetamiseks on oluline regulaarne monogaamne seksuaalsuhe. Alates 25.–30. eluaastast tuleks regulaarselt käia tervisekontrollis. Peaks hoiduma riskifaktoritest ja mõnuainetest, mis mõjutavad tervist. Töötamine ja puhkamine peavad olema omavahel tasakaalus. Igapäevast stressi aitavad vähendada aktiivne liikumine, oma lastega rohkem koos olemine, hobidega tegelemine. Tähtis on hea uni.

Probleemi tekkimisel tuleks esmalt teadvustada endale probleemi. Tihti loodetakse, et probleem laheneb iseenesest. Väga oluline on partneri toetus ja positiivne mõjutus, et mees arsti juurde saata. Minu arvates ei ole probleem selles, et mehed kardavad seksuaalprobleemist rääkida, vaid pigem hirm, et äkki on probleemi taga midagi tõsisemat.

Loe pikemalt kliinik.ee-st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles