Hea uudis: rasedal esinev iiveldus viitab beebi tugevale tervisele

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Wavebreakmedia ltd / Scanpix

Hommikust iiveldust kogeb eelkõige esimese trimestri ajal enamik rasedaid. Teadlased saavad täna kinnitada, et see on healoomuline sümptom, mis annab märku, et lootega on kõik korras.

Inglismaa Readingi Ülikooli teadlased kinnitavad, et rasedatel kipub iiveldust tekitama hormoon, mis on tegelikult seotud ema ja lapse tubli tervisega, kirjutab DailyMail. Tegu on endokiniiniga, mis tagab hea verevarustuse platsentaga, et veel sündimata beebini jõuaksid kõik vajalikud toitained ja hapnik. Ühtlasi võib endokiniin ajule anda signaali iiveldusest.

Readingi Ülikooli professor Philip Lowry avaldas lootust, et see uudis toob rasedatele naistele kergendust. «Naistel võib olla kiusatus kasutada endokiniini blokeerivaid ravimeid, et hommikust iiveldust ja oksendamist vältida, ent uuring tõestab, et neid tuleks tervislikuma raseduse nimel hoopiski vältida,» soovitas ta.

Tuleb ka teada, et ükskõik kui ebameeldiv rasedusega kaasnev iiveldus ka poleks, ei kahjusta see beebit mingil viisil ning enamikel naistel vajub see sümptom ka pärast esimest trimestrit unustusse. Kui seda ei juhtu ning iiveldus ja oksendamine esinevad väga sageli, võib naist vaevata hoopis sündroom nimega Hyperemesis Gravidarum, mis kujutabki endast rasedusaegset liigoksendamist.

Selle all kannatab küll üsna väike protsent naistest, aga teiste seas on seda kogenud näiteks Cambridge’i hertsoginna Kate Middleton. Loe seisundist rohkem siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles