4 levinud peanahaprobleemi ja lahendust neile

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Valerie Elash, Unsplash

Kõõm, peanahaketendus, liigne rasu ja psoriaas – õnnelikud on need, kes pole pidanud kõige levinumate peanahaprobleemidega kokku puutuma. Apotheka apteeker Kerli Valge annab nõu, mida selliste probleemide korral ette võtta.

Sügelev ja ketendav peanahk võib mõjuda laastavalt igas vanuses inimesele. Õnneks on võimalik enamike levinuimate peanahaprobleemide tunnuseid edukalt ka leevendada.

Esmalt tuleb üle vaadata toitumine – vältida liigset magusat ja alkoholi, süüa mitmekesiselt, et organism saaks kõik vajalikud toitained ja vitamiinid kätte ning võimalusel allergeenid menüüst välja jätta. Mis on aga levinuimad peanahaprobleemid ja kuidas neid leevendada?

  1. Kõõm

Kõõma on võimalik edukalt kontrolli all hoida, kergetel juhtudel piisab vaid igapäevasest pea pesemisest, mis vähendab naha rasusust ja ketendust. Kõõmavastaseid šampoone on nii igapäevapesuks sobivaid ja kergemaid, aga ka tugevamaid, millel on ka peanahka kooriv toime. Viimaseid tohib kasutada kuni kolm korda nädalas.

Kui tegemist on kuiva kõõmaga, tasub kuiva peanaha korral proovida Ducray Squanorm šampooni, mis niisutab peanahka ja vähendab ketendust. Kui aga peanahk on rasune, sobib hästi Ducray Squanorm šampoon rasusele peanahale, mis vähendab rasueritust ja sügelust. Ka Vichy Dercos kõõmavastaste šampoonide sarjas saab valida eraldi kuivadele või rasvastele juustele mõeldud šampoonide vahel.

Peanaha punetuse ja sügeluse korral toimib väga hästi ka Ducray Kelual šampoon, mis aitab väga hästi ka seborroilise dermatiidi vastu.

Inimestele, kes pesevad pead tihedamini kui kaks korda nädalas, võiks sobida näiteks Sesderma Sebovalis Treatment shampoon, mis niisutab, rahustab ja reguleerib rasueritust, vähendades koheselt ketendust. Igapäevaseks kasutamiseks sobib ka BioNike Defence Hairpro šampoon kuiva kõõma vastu, mis võitleb kõõmaga, niisutades samal ajal peanahka.

Kui eeltoodust pole abi, on tõenäoliselt vaja toimeainet ketokonasool sisaldavat šampooni, mille kasutamise osas tasub nõu pidada apteekriga. Kui kõõmast ka siis lahti ei saa, tuleks minna nahaarsti juurde.

  1. Seborroiline dermatiit

Seborroiline dermatiit on nahahaigus, mille korral tekivad juuksepiirile peanahale punetavad ketud, nahk on rasune, kergelt õlijas. Selle tulemusel võib tekkida ka juuste väljalangemine, vistrikud või ekseem.

Dermatiit kulgeb enamasti krooniliselt ja süveneb kevadel või sügisel. Ka pärmseenel on oma osa põletiku tekkimisel. Kahjuks on tegemist kroonilise haigusega, mida on võimalik üksnes kontrolli all hoida ja mitte välja ravida. Peanaha hooldamisel ei tohi kasutada tugevatoimelisi agressiivseid šampoone. Kasutada tuleks spetsiaalseid raviomadustega šampoone, mis sisaldavad antiseptilisi komponente ning seene- ja põletikuvastased omadusi.

Dermatiidi leevendamiseks võiks proovida Ducray Kertyol šampooni, mis eemaldab tõhusalt sarvestunud naharakke, rahustab nahka ja vähendab ketendamist. Väga kiidetakse ka Sesderma Sebovalis šampooni, mis niisutab ja rahustab peanahka ning vähendab sügelustunnet.

Spetsiaalselt erinevate peanaha probleemide leevendamiseks on loodud ka Skin-Cap šampoon, mis aitab leevendada nii dermatiidist, ketendusest kui kõõmast tulenevaid probleeme.

  1. Psoriaas

Peanaha psoriaas võib esineda iseseisvalt ilma muu naha kahjustuseta või esineda koos teiste psoriaasi vormidega. Kõige sagedamini asuvad psoriaasi naastud kukla piirkonnas, kuid kahjustunud võib olla ka kogu peanahk. Tüüpilised haiguskolded on punetavad, paksude hõbehallide kettudega naastud, mis võivad levida ka juustepiirist väljapoole, kaelale, otsmikule, kõrvade taha.

Leevendava vahendina võiks proovida näiteks Kertyol P.S.O. kreemi, mis reguleerib ketendust ja rahustab nahka. See eemaldab surnud rakud ja koorikud ning pehmendab ja tasandab nahka silmnähtavalt ning vähendab kuivust.

Raskematel juhtudel tuleb siiski pöörduda arstile, kes määrab ravi ja saab vajadusel välja kirjutada ka retseptiravimeid.

 

  1. Tundlik peanahk

Tundlik peanahk on tänapäeval üha laiemalt leviv probleem. Paljudel inimestel on probleeme sügeleva, kiheleva või punetava peanahaga. Peamised sisemised mõjutajad on stress, ainevahetus- ja hormonaalsed häired ning vitamiinivaegus.

Tundlikkust põhjustavad ka välised faktorid, nagu näiteks saastatud keskkond, liiga kuum õhk (föön), ebapiisav juustehooldus pärast nende värvimist ja valed tooted igapäevaseks kasutamiseks.

Tundlikule peanahale sobib hästi ka Bioderma Node K emulsioon, mis aitab tugeva sügeluse ja ketenduse vastu. Hästi mõjub ka Vichy šampoon, mis on mõeldud tundlikule ja kuivale peanahale. Normaalsele ja rasusele nahale sobib hästi aga Vichy Dercos šampoon, mis rahustab peanahka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles