Vähijuhtude arv on Eestis tõusutrendis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähi tekkimise võimalust saab vähendada.
Rinnavähi tekkimise võimalust saab vähendada. Foto: Panther Media/Scanpix

Eestis suureneb nii naiste kopsuvähi, soolevähi, rinnavähi kui ka emakakaelavähi haigestumus, kinnitas Tervise Arengu Instituudi epidemioloogia ja biostatistika osakonna juhataja Kaire Innos.

Innos tõi onkoloogiakonverentsil välja, et viimase viie aasta jooksul on Eestis meestel enim diagnoositud eesnäärmevähki, kirjutab Med24.

Sellele järgneb kopsuvähk, naha mittemelanoom, käär- ja pärasoolevähk ning maovähk. Naistel on enim diagnoositud rinnavähki, sama palju ka naha mittemelanoomi, järgnevad käär- ja pärasoolevähk, kopsuvähk, emakakaelavähk ja maovähk. 

Vähi esmajuhtude arv on viimase 15 aasta jooksul suurenenud Eestis 40 protsenti. «Samas see arv hõlmab kõiki pahaloomulisi kasvajad, mida vähiregister registreerib, sealhulgas ka naha mittemelanoomi,» märkis Innos.

Kui see välja jätta, siis tegelikult see arv tema sõnul mõnevõrra väheneb, sest suure osa esmasest haigestumisest moodustavad naha mittemelanoomsed kasvajad.

Vähijuhtude arv on aga siiski tõusutrendis. «Peamiselt on vähijuhtude suurenemise taga see, et inimesed elavad kauem ja rahvastikus suureneb vanemate inimeste osakaal,» selgitas Innos. Seega suureneb Eestis vähijuhtude arv peamiselt 75+ vanuserühma arvel.

Eesnäärmevähi puhul on Eestis viimastel aastatel suurenenud ainult lokaalse vähi haigestumus. Jätkuvalt suureneb meil aga nii naiste kopsuvähi, soolevähi, rinnavähi kui ka emakakaelavähi haigestumus. Samal ajal vähenevad nii maovähi kui meeste kopsuvähi haigestumus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles