Uus uuring kinnitab: gripp teebki mehed hädisemaks kui naised

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia / Andriy Popov

Palju on nalja heidetud selle üle, et kui naine üritab külmetushaigust kuidagi ära taluda, siis mees on sama tõvega pikali ja peab seda eluohtlikuks. Tõsiasi on see, et naised ja mehed võivadki viirushaigust erinevalt põdeda. 

«Meeste gripp» öeldakse seisundi kohta, mil mees põeb pealtnäha üsna tavapärast viirushaigust või grippi, ent jätab sellest mulje, nagu tegu oleks väga raske haigusega, vahendab MedicalNewsDaily. Gripp ise pole tõepoolest kergelt kulgev haigus, ent nali on tekkinud pigem sellest, et mehed näivad viirushaigust põdedes välja kuidagi eriti hädised, isegi kui neil pole raskeid sümptomeid.

Naised pole mitte ainult immuunsed «meeste gripi» suhtes, vaid oma elukaaslasel köha-nohu sümptomite nägemine isegi võib neid ärritada. Kui mees ei näe välja mehelik, vaid haige ja hädine, võivad naised nimetada neid hädapätakateks, aga ka kahtlustavad neid haiguse teesklemises.Teadlased selgitasid aga välja, et sugu võib tõesti haiguse arengus rolli mängida.

Dr Kyle Sue, kes on Canada Newfoundlandi Ülikooli professor, astub viimaks meeste eest välja. «Meeste haigussümptomite liialdatuks pidamine ilma teaduslike tõenditeta võib meestele märkimisväärselt halba mõju avaldada, sealhulgas võib nende ravi ja hoolitsus olla samuti ebapiisav,» kirjutab ta oma uuringus.

Ta tegi eri uuringuid kõrvutades ning tausta juurde analüüsides selgeks, et meeste seas on kõrgem nii hospitaliseerimise protsent kui ka gripi ja teiste sarnaste viirushaigustega seotud surmade arv, võrreldes nendega samaealiste naistega. Need seosed leidis ta olenemata sellest, kas grippi haigestunutel oli muid kaasuvaid haigusi (südamehaigused, vähk jm).

Mitmed uuringud on nimelt näidanud, et mehed võivad olla hingamisteede nakkuste suhtes vastuvõtlikumad ning nende tüsistuste osas tundlikumad. Seepärast peab siin rõhutama ka meeste üldiselt kõrgemat suremust grippi ja sellelaadsetesse haigustesse.

Dr Sue tõi näiteks välja veel ka hiirtega tehtud katseid, millest ilmnes, et emaste hiirte immuunsüsteem oli tugevam kui isaste oma. Tulemus pani ta mõtlema, et grippi haigestumisega võivad olla seotud suguhormoonid, ent seda hüpoteesi on vaja veel kinnitada. Mängus võib olla ka mehe kõrge testosteroonitase, mis ei pruugi lasta gripivaktsiinil täies ulatuses toimida.

Dr Sue märgib, et terminit «meeste gripp» teaduslikult kinnitada on sellegipoolest vara ning sümptomid, immuunsus ja viirushaiguste levik eri sugupooltel vajab veelgi uurimist. Küll aga on piisavalt kinnitust sellele, et mehi ei saa seepärast pidada mökudeks, et nad end viirushaigust põdedes kehvemini tunnevad kui naised.

Tõsi on see, et meeste immuunsüsteem võib tõepoolest olla naiste omast veidi nõrgem, mis teeb nad ka haigustele vastuvõtlikumaks ning muudab nende sümptomid raskemini talutavaks. Ka oleks abi sellest, kui naised püüaksid seda rohkem mõista ning seepärast mehi ei kiusaks, et nende tavaline külmetus nii raskepärasena näib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles