Spordibioloogi nipp, kuidas hoida end krooniliste haiguste eest

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenn teeb inimesele tavaliselt head.
Trenn teeb inimesele tavaliselt head. Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli spordibioloogia dotsent Jarek Mäestu sõnul tagab kehaline aktiivsus meile olulisemalt väiksema riski erinevate krooniliste haiguste, kaasa arvatud 2. tüüpi diabeedi, tekkeks.

Mäestu selgitab, et evolutsiooni tulemusena on inimese organismil välja kujunenud vajadus olla liikumises ja kehaliselt aktiivne, kirjutab kliinik.ee. 

„Kehaline aktiivsus on väga oluline ka juba ülekaalulisele inimesele. On täiesti võimalik, et normaalkaalulisel mitteaktiivsel inimesel on risk haigestuda metaboolsetesse haigustesse suurem kui kehaliselt aktiivsel ülekaalulisel,“ toob ta välja.

«Uuringute põhjal võib väita, et kehaline aktiivsus (umbes 1500-2000 kcal/nädalas) võib seesugust riski alandada 40-50 protsendi võrra,» lisab ta.

Sellise koormuse saamiseks tuleb Mäestu sõnul viis korda nädalas harjutada umbes 30 minutit korraga. Seejuures tuleb silmas pidada, et liigutamine peab olema piisavalt intensiivne, millega kaasneb higistamine ja sügavam hingamine, mitte otseselt hingeldamine.

«No pain, no gain mudel (ilma valuta pole tulemusi) siinkohal ei tööta.  Mõistlik on, et osa treeningutest oleks suunatud ka jõu arengule,» rõhutab Mäestu, lisades, et loomulikult on oluline osa ka mitmekülgsel toitumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles