Hambaarst: lõpetage enda surkimine hambatikkudega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaorgiga võib igemeid kergelt vigastada.
Hambaorgiga võib igemeid kergelt vigastada. Foto: Panthermedia/ Meike Gabrielczyk

Kuigi nimi justkui ütleb, et hambaork on loodud hammaste puhastamiseks, soovitab hambaarst seda vältida nii palju kui võimalik.

«Parim näide, mida oma patsientidele toon, on see, kas nad tahaksid võtta tiku ja torgata see oma käe sisse,» rääkis USA hambaarstide ühingu esindaja, hambaarst dr Sally Cram Business Insideri portaalile.

Arst tõdes, et talle on arusaamatu, miks inimesed tahavad terava hambaorgiga oma hambaid ja igemeid torkida. Need sobivad tema sõnul vaid selleks, et hammaste vahelt eemaldada suuremaid toidutükke, mitte aga igemete puhastamiseks ega hambakatu eemaldamiseks.

«Hambaork pole kindlasti võrdväärne hambaniidi ega mitte mingisuguse muu arstide poolt soovitatud vahendiga. Need on puust ning teravad ja mul on olnud patsiente, kellel on tikust eraldunud pinnud tekitanud suus valusaid infektsioone,» tõi ta näite.

Kui hambaid puhastada hambaharja või –niidiga kohe igemete äärest, saab nende abil edukalt eemaldada suurema osa hambakatust ja suus pesitsevatest bakteritest. Dr Cram rõhutas, et kui hakata sama tööd tegema jäiga hambatikuga, siis pigem vigastad või ärritad igemeid.

«Soovitan oma patsientidel kasutada puust hambaorgi asemel spetsiaalseid hammaste puhastamiseks loodud vahendeid (hambaniit, kummiotsikuga hambatikk, väike hambapuhastushari jm), mis pole nii teravad ega kahjusta hambaid ega igemeid,» lisas arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles