Haigekassa: tulevasse aastasse lükatakse vähem plaanilisi operatsioone

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene haiglas. Pilt on illustratiivne.
Inimene haiglas. Pilt on illustratiivne. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kuna haigekassa tellitud ravimaht kipub aasta lõpul täis saama, pole haiglatel teha suurt midagi peale mõne operatsiooni edasilükkamise. Uude aastasse planeeritud lisaraha võib aga aidata olukorda leevendada. 

Tartu Ülikooli kliinikumis on olnud aastaid, mil tellitud ravimahu täitumise järel tuleb edasi lükata üle saja operatsiooni, tänavu tuleb seda teha aga kümmekonna operatsiooniga, rääkis kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto ERR raadiouudistele.

Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu lisas, et nemad uude aastasse operatsioone ei lükka, sest kui on näha, et raha ei piisa, siis uusi operatsioone lihtsalt kokku ei lepitagi.

Kuna kõigis valdkondases pole aga võimalik operatsioone tulevikku lükata, siis tehakse töö haiglas ikkagi ära ja see läheb kirja ületööna, mille haigekassa teatud koefitsiendi alusel hüvitab. 

«Selle aasta teisel poolaastal on meil ületööd 4,5 miljoni euro ulatuses,» ütles Peedu ERRile.

Haigekassa teatas detsembri keskel, et tuleval aastal saab tervishoiusüsteem esimest korda tänu uuele rahastusmudelile 34 miljoni euro ulatuses lisaraha nendele teenustele, kus seis on täna kõige kriitilisem või kus on ravijärjekord liiga pikk.

Plaanitud lisaraha abil saaks teha 7000 operatsiooni rohkem ning need, kelle operatsioon on praegu planeeritud 2019. aastasse, võivad jõuda operatsioonilauale juba tuleval aastal. Näiteks kui seni tehti aastas 13 000 hallkae operatsiooni, siis nüüd on võimalus teha kuni 5000 operatsiooni rohkem. Uue põlve- või puusaproteesi saab 3600 inimest, kes on seni oodanud järjekorras kaks kuni kolm aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles