Tasub teada: kuidas leevendada hammaste tundlikkust

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuliste ilmadega valulikuks muutuvad hambad teevad murelikuks.
Tuuliste ilmadega valulikuks muutuvad hambad teevad murelikuks. Illustratsioon: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Valutavad, katkised või tundlikud hambad on sageli elustiili tagajärg, mis on tingitud happelise toidu söömisest, kehvast suuhügieenist jm. Õnneks saab mõnda muret ka ise kodus leevendada või parandada.

Hammaste tundlikkus võib osutuda väga ebameeldivaks eriti siis, kui sööd midagi kuuma või külma, kirjutab NDTV. Tundlikkus tekib siis, kui hamba peamine kude nimega dentiin nõrgeneb ja see võimaldab näiteks külmadel või tulistel stiimulitel hambanärvideni jõuda.

Hambaarstid on öelnud, et hammaste äärmise tundlikkuseni võivad muu hulgas viia valed harjamisliigutused ning sage happeliste toitude tarbimine. Järgnevalt mõni nõuanne, kuidas tundlike hammaste seisukorda natukenegi parandada.

  • Jälgi oma toidulauda – tee kindlaks, et sa ei söö ohtralt happelise mõjuga toite (kohv, maiustused, valged jahutooted, kiirtoit, energiajoogid jm), kuna need kahjustavad hambaemaili. Tundlikke hambaid võib õrnalt puhtaks harjata 20 minutit pärast iga toidukorda.
  • Joo rohelist teed, sest sellel on kinnitatud hea mõju hammastele.
  • Kanna valulikele hammastele nelgipulbrit või -õli, millel on põletikuvastane ja antibakteriaalne toime. Seegi võib aidata kas hammaste tundlikkust või valu leevendada. Äärmise tundlikkuse või tugeva valu puhul on aga hädavajalik hambaarsti külastamine.
  • Lõpeta alkoholi baasil suuvee ja koduste hambavalgendustoodete kasutamine, sest need võivad asja hoopis hullemaks teha. Suuhügieeni parandamiseks on sobilikud vaid hambaarsti soovitatud tooted.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles