5 vanaemade varasalve tervisenippi, mis pole pelgalt tühi lora

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid aitavad kaitsta päikesepõletuse eest.
Tomatid aitavad kaitsta päikesepõletuse eest. Foto: Shutterstock

Rahvasuus levib jutte ja ka müüte, kuidas on kõige õigem tervist turgutada. Kas ikka tasub neid uskuda? Kuldne kesktee on otsida mõnele jutule juurde tõendeid.

Reader's Digest teeb ülevaate, millistel vanavanemate tervisenippidel ja soovitustel on tõepoolest tõepõhi all. 

Kanasupp aitab külmetusega võidelda. Kuigi see pole võrreldav ravimiga, on soe supp abiks kurguvalu leevendamisel ja enesetunde parandamisel. Supi tegemine haigele võib olla psühholoogilisel tasemel seotud ka sellega, et nii tunneb patsient, et tema eest hoolitsetakse ja tunneb end juba seepärast paremini.

Šokolaad leevendab menstruatsioonikrampe. Ka seda pole teaduslikult keegi kinnitanud, kuid tume šokolaad sisaldab muu hulgas magneesiumi, mis on lõõgastava mõjuga mineraalaine. Seega kui tunned end pärast šokolaadi söömist rahulikuma ja rõõmsana, siis võid seda endale vabalt aeg-ajalt lubada.

Kala on ajutoit. Vastab tõele, sest kala on rikkalik oomega-3-rasvhapete poolest, mis toetavad muu hulgas ajutegevust. Oomega-3-rasvhapetest moodustatakse koehormoonid, mis vähendavad põletikku, samuti on sel vananemisvastane ning luid ja liigeseid tugevdav toime. Mis puutub mälusse, siis mõne uuringuga on leitud ka tõendeid, et oomega-3-rasvhapped aitavad ennetada isegi Alzheimeri tõbe.

Tursamaksaõli tugevdab tervist. Selle maitset ilmselt keegi ei kiida, küll aga on tõene väide, et juba lusikatäis tursa- või muud kalamaksaõli sisaldab palju kasulikke vitamiine ning oomega-3-rasvhappeid nagu kalagi. Seega mööda külgi selle tarbimine maha kindlasti ei jookse.

Tomat ravib päikesepõletust. Lisaks vitamiinidele sisaldab tomat antioksüdanti nimega lükopeen. Lükopeen aitab kaitsta naharakke saastatuse, päikesepõletuse ja enneaegse vananemise eest. Huvitaval kombel omastab inimene lükopeeni paremini tomatipastast kui värsketest tomatitest. See siiski ei tähenda, et suur tomatisõber võiks päevitada ilma päikesekaitsekreemita, vaid ennetuseks läheb siiski vaja mitut vahendit ning unustada ei tohi ka mitmekülgset toitumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles