Rasv pole viirushaiguste seisukohast sugugi halb

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keharasv
Keharasv Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuigi pärast jõule ja aastavahetust kurdavad paljud tõusnud kaalu üle, aitab keharasv hoopis viirushaigusi eemale hoida. 

Nimelt leiti värskes uuringus, et rasvarakud võivad olla olulised infektsioonidega võitlemisel, kirjutab Independent. Ahvide ja hiirte peal tehtud uuringus analüüsiti, kuidas rasv oli rakkudesse paigutatud. 

Vanemteadlane Yasmine Belkaid koos oma uurimismeeskonnaga avastas immuunrakkude, T-mälurakkude (memory T cell) olemasolu hiirte rasvarakkudes. T-mälurakud õpivad nakkustega võitlema varasematest kokkupuutest patogeenidega.  

Pärast patogeeniga esimest korda kokkupuutumist muutub nende rakkude vastus patogeenile järgmisel kokkupuutumisel tugevamaks.

Hiired polnud aga ainsad loomad, kelle keharasvas leidub T-mälurakke. Neid viirustega võitlevaid rakke leiti ka ahvide keharasvast. See tähendab, et rasval võib olla kehas rohkem funktsioone kui seni arvatud. 

Anthony Ferrante Columbia ülikoolist usub, et nende uurimistulemuste põhjal võib ka rasva lugeda immuunorganiks, nagu lümfisõlmi.

Kuigi keharasva olemaolu tuleb kasuks, ei ole tugev ülekaal või rasvumine siiski tervislik. 

Uuringuga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles