Toidud, mis võivad külmetushaiguse sümptomid hullemaks teha

E-post prindi artikkel saada vihje loe ja lisa kommentaare

Maiustused.

FOTO: Panther Media/Scanpix

Kõik teavad toite-jooke, mis aitavad leevendada viirushaigusest tingitud köha ja nohu – näiteks soe supp, taimeteed ja küüslauk. Kas tead, millised söögid võivad aga enesetunde hullemaks teha?

Reader’s Digest avaldab toidud, mida haigena, eriti grippi põdedes pigem tarbida ei tasu.

Maiustused. Neis peituv suhkur kipub põletikku võimendama, mis omakorda nõrgestab valgeid vereliblesid. Viimastel on aga oluline roll infektsioonide vastu võitlemisel. Seepärast võiks komme-küpsiseid ja isegi magusat mahla vältida seniks, kui saad terveks.

Rafineeritud süsivesikud. Siia alla kuuluvad makaronid, saiakesed ja muud nisujahust küpsetised. Needki lõhustuvad organismis suhkruteks ning tingivad veresuhkru kiire tõusu. Põhimõtteliselt on saiakeste ja pasta mõju organismile sama nagu kommi süües ehk pigem soodustab see organismis põletikku.

Alkohol. Alkoholil on samamoodi põletikku tekitav toime, aga see soodustab ka vedelikukaotust. Külmetushaigusega on vedelike tarbimisel aga määrav roll, kuna näiteks nohu puhul on oluline, et nina limaskestad oleksid niisked – nii on kergem nuusata ja nohust paraneda. Vedelikupuudus võib tekitada lisaks külmetusele ka lihas- ja peavalu. Kui oled haiguse tõttu juba vedelikupuuduses, võib alkohol ka kiiremini pähe hakata.

Vürtsikad toidud. Ülemiste hingamisteede nakkushaiguste puhul pole mõtet vürtsikaid toite tarbida, sest need ärritavad kurku. Sama kehtib siis, kui haiguse ajal iiveldab või kõht valutab - vürtsikas toit teeb soolestiku seisundi ainult hullemaks.

Tsitruselised. Happelised apelsinid, greip ja sidrun võivad haiguse ajal soolestikku ärritada ning tekitada kõhupuhitust. Kui tunned gripiga sageli kaasnevat iiveldust, on seega parem vältida nende suures koguses söömist. Tavalise külmetuse puhul, mil kõht pole korrast ära, ei tee klaasike värskelt pressitud apelsinimahla aga midagi halba.

Rasvased toidud. Needki võivad põhjustada põletikulist seisundit ning pärssida immuunsüsteemi võimet haigusega võidelda, sest midagi kehale vajalikku burgeris-friikartulites ei ole. Ka tasub neid vältida siis, kui kõhuhädad vaevavad.

Suhkruvabad kommid. Neis võib sisalduda magus lisaaine nimega sorbitool, mis suuremas koguses mõjub kõhtu lahtistavalt. Kuna kõhulahtisus omakorda tekitab vedelikukadu, võib paranemine veel kauem aega võtta. 

Tagasi üles