5 peamist põhjust, miks juuksed välja kukuvad

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia.net / Wong Sze Fei

Päris ilma põhjuseta juuksed välja ei lange - süüd võib otsida nii oma menüüst, tarvitatavatest ravimitest kui ka geenidest. 

Juustekaotusele spetsialiseerunud dermatoloog dr Marc Glashofer aitab lahti mõtestada peamised juustekaotuse põhjused, vahendab Fatherly.

Toitumine. Vitamiinide või mineraalainete pikemat aega kestnud puudus võib esmalt avalduda just juuste väljalangemisel või küünte murdumisel. Dr Glashofer üritab patsiendi puhul esmalt välistada rauapuuduse, mis viib sageli juuste väljalangemiseni. Ka tasub silmas pidada tsingi, B12-vitamiini ja teiste B-grupi vitamiinide taset organismis, mis võivad kehva toitumise puhul puudulikud olla ja halbu tagajärgi tekitada. 

Sage stressiseisund. Pikka aega kestev stress, aga ka mitmed teised seisundid (muuhulgas rasedus) võivad tekitada ajutise juuste puhkeseisundi. Sündroomi nimi on telogen effluvium ning selle tulemusel satuvad korraga paljud juuksekarvad enneaegselt puhkefaasi ja langevad välja. Õnneks reguleerib keha seda protsessi ise ning juuksekarvad võivad koostöös eduka raviga uuesti tagasi kasvada.

Ravimid. Juuste väljalangemise puhul võib põhjust otsida ka ravimitest, kui ravimi tarvitamise alguse ning juustekao aeg ühtivad. Selle tuvastamiseks saab abi ravimi infolehelt ning arstiga konsulteerides. Sagedamini võivad juuste väljakukkumist põhjustada depressiooni ning kõrge vererõhu raviks mõeldud medikamendid, aga seos on leitud ka sünteetiliste steroidide ja juustekao vahel. Viimaste puhul kehtib lihtne reegel – ära tarbi neid.

Androgeenne alopeetsia. Tegu on meestüüpi juustekaoga, mille põhjustab karvanääpsude vastuvõtlikkus meessuguhormoonile. Kuna juuste olukorda reguleerib veel väga suur hulk geene, on seda sündroomi üsna raske ette ennustada. Tänu geenidele on mõne mehe kasvanääpsud testosteroonile lihtsalt tundlikumad ning viib juuste järk-järgulise hõrenemiseni, mis algab enamasti pealae piirkonnast.

Laiguline juustekadu. Alopeetsia areata nimeline haigus tekitab pealaele üksikuid paljaid laike ning esineb sealjuures sagedamini naistel. Glashoferi sõnul on tegu autoimmuunse haigusega, mil organismi immuunsüsteem hakkab miskipärast võitlema omaenda karvanääpsude vastu, mis põhjustabki juuste väljalangemist. Haigus esineb suhteliselt harva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles