Värske leid: levinud valuvaigisti mõjub halvasti mehe viljakusele (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Kui mees tarbib vähemalt mitme kuu vältel suures annuses ibuprofeeni, võib tal suureneda risk viljakusprobleemide ning erektsioonihäirete tekkeks.

Uuring viidi läbi 18-35-aastaste meeste seas, kes võtsid päevas kaks 600-milligrammise annusega ibuprofeenitabletti, kirjutab Guardian. Kokku tehti seda kuue nädala jooksul ning tulemustest ilmnes, et ravim häiris neil meessuguhormoonide tootmist. Organismis jäi testosterooni tase esialgu samaks, ent häiritud oli hormooni jätkuv tootmine keha kudedes.

Meestel arenes välja sündroom nimega hüpogonadism, mis tähendabki seda, et munandid ei tooda enam piisavalt testosterooni. Tegu on pigem sümptomiga, mis iseloomustab vanemas eas mehi.

Uuringut juhtinud Kopenhaageni teadlased selgitasid, et valuvaigisti tarvitamise käigus tekkinud anomaalia oli pigem kergekujuline ja ajutine, kuid ei saa välistada, et see muutub pikaajalistel ibuprofeenitarvitajatel regulaarseks ja hakkab igapäevaelu häirima. Kui hormoonitootmine lakkab, viib see testosterooni kehas väga madalale tasemele ning organism ei oska kaotatut kuidagi kompenseerida.

«Suureks probleemiks võibki osutuda nende meeste viljakus, kes neid ravimeid korrapäraselt tarvitavad. Muidugi on need ajutise valu leevendamiseks head ja vajalikud, kuid teatud osa inimestest ei mõtle neist kui tõsistest ravimitest,» nentis Kopenhaageni Ülikooli professor David Møbjerg Kristensen.

2016. aasta märtsis hoiatas ka FIFA endine meditsiinijuht Jiři Dvořák, et jalgpallurite seas levib ohtlik trend valuvaigisteid kuritarvitada. Enne oma tagasiastumist uuris ta jalgpalluritelt süvitsi valuvaigistite tarvitamise kohta ning sai teada, et pea pooled kasutasid neid maailmameistrivõistluste perioodil igapäevaselt.

Pikaajalise ibuprofeeni kasutamise ohtu kinnitab ka Prantsuse tervishoiuinstituudi uuring. Selle autor Bernard Jégou märkis, et pole midagi halba ravimi tarvitamises valu ajutiseks leevendamiseks (näiteks hambavalu puhul), kuid temagi hoiatas mitmekuulise tabletisöömise eest.

«Ibuprofeeni pikaajalisest tarvitamisest tekkinud sümptomid on iseloomulikud pigem kõrges eas meestele, seega oleme väga mures – terved inimesed ei tohiks neid ravimeid võtta. Pikaajalise kasutamise puhul on risk suurem kui kasu,» ütles ta. Varemgi on leitud tõendeid, et ibuprofeen võib pikemas perspektiivis tõsta südameinfarkti ohtu ja kahekordistada naistel raseduse katkemise riski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles