7 lihtsat viisi, kuidas kehast mürkained välja peletada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitsevett tarbida on hea, ent see ei peaks jääma ainukeseks toiduks.
Maitsevett tarbida on hea, ent see ei peaks jääma ainukeseks toiduks. Foto: Panthermedia.net / Olga Sergeeva

Keha puhastamiseks ei ole vaja supertoite, spaahoolitsusi ega muid imeasju – esialgu piisab, kui jätad menüüst välja lihtsalt mõned toidud-joogid, mida muidu sageli tarbid.

Ajakiri Shape avaldab mõned soovitused, millega alustada keha puhastamisel.

Vähenda suhkrutarbimist. Kui sõid detsembris palju magusat, on aeg jaanuaris teha suhkruvaba kuu. See võiks ette näha nii suhkru kui ka kunstlike magusainete vältimist. Seda tehes kiireneb ainevahetus ning veresuhkru tase saab reguleeritud.

Joo (sidruni)vett. Juba hommikut võib alustada klaasitäie veega, et seedesüsteem «üles äratada», kui sa seni veel seda teinud pole. Seedimisele aitab kaasa ka sidrun, mis ergutab mürkaineid kehast välja minema. Oluline on harjutada end igapäevaselt tarbima vähemalt liitri ulatuses puhast vett. 

Liiguta end. Regulaarne treening stimuleerib vereringet ning lümfisüsteemi tööd, aga aitab ka seedimist parandada, pingeid vähendada ning lihaseid-liigeseid elastsena hoida. Inimestel, kes regulaarselt trenni teevad, on organismis märksa vähem toksiine.

Joo taimeteed. Kui puhta vee puhul jääb maitseelamusest puudu, lisa menüüsse ka paar tassitäit taimeteed. Roheline tee pakatab antioksüdantidest ning hoiab keha põletike eest. Mustas tees leidub aga kofeiini, mida suudab keha paremini omastada kui kohvist – kui oled plaaninud viimasest loobuda, võid selle alternatiiviks esialgu valida just musta tee.

Söö lisaainetevaba toitu. Mida puhtam ja vähem töödeldud on toit, seda kergem on ka selle mõju kehale. Praetud-töödeldud vorstide, viinerite, kastmete, valmistoidu, friikartulite jpm asemel olgu toidulaual puu- ja juurviljad (võimalusel isekasvatatud), täisteraviljad, pähklid-seemned ning näiteks talunikult ostetud liha, millele oled ise valmistanud marinaadi.

Käi saunas. Keha jaoks pole midagi paremat, kui paar korda nädalas käia saunas, higistada välja kõik toksiinid ning mõnusalt lõõgastuda.

Koori oma keha. Vereringe elavneb ning enesetunne paraneb mõnevõrra ka siis, kui võtad vahel ise ette spaaprotseduurid – kõigepealt eemaldad kehalt koorijaga surnud naharakud ning hiljem kasutad niisutavat õli.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles