Värske uuring: pärilik geenimutatsioon ei vähenda rinnavähi üleelamise võimalust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rindade kontrollimine mammograafiga
Rindade kontrollimine mammograafiga Illustratsioon: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

BRCA geenimutatsioon ei vähenda noortel rinnavähi patsientidel ellujäämise riski, leidis uuring.

2733 briti naisega tehtud uuring leidis samuti, et topelt masektoomia ehk mõlema rinna kirurgiline eemaldamine, ei parandanud mutatsiooniga patsientide ellujäämust 10 aasta pärast, vahendab BBC.

BRCA1 ja BRCA2 geenimutatsioonid suurendavad naise rinnavähi riski neli kuni kaheksa korda. Nende mutatsioonide tõttu lõpetab DNA enda vigade parandamise ning suureneb rinnavähi risk. Nende geenide mutatsioone seostatakse samuti munasarja ja eesnäärmevähiga.

Uuringus vaadeldi 18–40 aastaseid rinnavähi ravi saavaid naisi, kellest 2008 patsiendil oli BRCA mutatsioon. Naiste terviseandmetest selgus, et kümne aasta jooksul suri rinnavähki 651 naist. Ilma geneetilise mutatsioonita patsientidel oli ellujäämise tõenäosus kahe, viie või kümne aasta jooksul võrdne nendega, kel esines BRCA mutatsioon.

Umbes kolmandikul geenimutatsiooniga patsientidest eemaldati kirurgiliselt mõlemad rinnad. See lõikus ei paistnud aga nende ellujäämist suurendavat. Ekspert ütles, et naised peaksid enne operatsiooni kasuks otsustamist ootama. Uuringu autor Southamtoni ülikooli professor Diana Eccles ütles, et naistele pakutakse topeltmasektoomiat kohe peale rinnavähi diagnoosimist või peale kemoteraapiat, siiski ei näita nende leiud, et operatsiooni peaks tegema kohe.

Lõikus võib patsientidele kasuks tulla aga pikema aja vältel, kakskümmend või  kolmkümmend aastat peale esialgset diagnoosi. Uuringu tegijad pakuvad välja, et esimesel kümnendil peale diagnoosi saamist ei ole ilmtingimata vaja lõikust teha, kuid edaspidi võib kaaluda, kas see on õige otsus pikaajaliseks riski ennetamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles