Galerii: imetilluke India beebi suutis end kõige kiuste elule võidelda

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indias Rajasthani osariigis nägi ilmavalgust üks pisemaid beebisid, kes sündis 12 nädalat enne oodatud tähtaega ning kaalus sündides vaid 400 grammi.

Manushi-nimeline beebi toodi ilmale keisrilõikega, kuna tema emal tekkisid rasedusega komplikatsioonid, kirjutab Independent. Beebitüdruk sündis 15. juunil, kuid alles poole aasta möödudes tunnistasid arstid tema tervise piisavalt heaks, et ta koos perega koju lubada.

Siia ilma saabudes ei suutnud väike Manushi veel iseseisvalt hingata, sest mitmed tema organid olid alles välja arenemata. Beebi nahk oli õhuke kui paber ning jalatald sama suur kui täiskasvanud inimese sõrmeküüs. Kuigi lapse ellujäämisvõimalusi peeti väikseks, võitles beebi ikkagi elu nimel ning täna võib teda pidada kõige väiksemaks enneaegseks lapseks, kes seni Aasias on sündinud.

Manushi ema on 48-aastane ning peab tütart imelapseks. «Ta on terve see aeg võidelnud ja võidelnud ning seepärast ka ellu jäänud,» sõnas ta. Lapse sündides teavitasid arstid ema, et lapsel on vähem kui üheprotsendiline tõenäosus ellu jäämiseks sealjuures ajukahjustusest pääsedes. «Kui laps sündis, polnud me sugugi kindlad, mis saab edasi,» nentis Manushi arst dr Janged.

Oma esimestel elupäevadel kaotas väike Manushi kaalu, mis vähendas veelgi tema võimalust ellu jääda. Kuid laps tõestas oma tugevust – ta elas üle mitmed vereülekanded, kliinilise toitmise ning hingamisaparaadi kasutamise. «Pidime koheselt alustama parenteraalse toitmisega, mis tähendab imikule vajalike toitainete – aminohapped, lipiidid, süsivesikud, mineraalained, vitamiinid jm – juhtimist otse vereringesse,» selgitas dr Janged.

Seitsme nädala möödudes sai imik esimest korda iseseisvalt rinnapiima juua. Praegu on laps kuuekuune ning kaalub 2,3 kilo. Manushi haiglaravi kulu võinuks olla üle 12 000 euro, ent arstid Jivanta lastehaiglas loobusid selle küsimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles