Energiajoogid ja sport kokku ei sobi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordijook ei ole sama mis energiajook.
Spordijook ei ole sama mis energiajook. Illustratsioon: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Energiajookide mõju tervisele pole täpselt teada, kuna täpsed andmed puuduvad. Võimalikke ohte on aga terve rida.

Energiajookidega seotud terviseprobleeme seostatakse ennekõike liigse kofeiinikogusega, eriti inimestel, kes saavad kofeiini üle 200 mg päevas, vahendab Terviseuudised

Energiajoogid ja füüsiline aktiivsus

Energiajooke tarvitatakse sageli enne treeninguid, treeningu ajal ning spordiüritustel. Selline tarvitamine võib viia kiiresti dehüdratsiooni ning ataki, kuumarabanduse või infarktini. Kombinatsioon kofeiini diureesi tõstvatest omadustest, higistamisest ning vedeliku kaost võivad põhjustada tõsise dehüdratsiooni. Tihti aetakse energiajoogid ja spordijoogid segi, kuigi need on oma olemuselt väga erinevad tooted. Spordijookideks on maitsestatud joogid, mis võivad sisaldada süsivesikuid, mineraalaineid, elektrolüüte (nt naartrium, kaalium, kaltsium, magneesium), maitse- ja lõhnaaineid, mõnikord ka vitamiine või teisi toitaineid ning mis on mõeldud treeningu käigus higistamise teel kaotatud vee ja elektrolüütide taastamiseks. Energiajoogid ei sisalda elektrolüüte, see-eest sisaldub neis kofeiini ja teisi stimulante. 

Füüsiliselt aktiivsetel inimestel on sportimisega suurenenud vee- ja toitainete vajadus. Energiajookide kasutamine spordijookide asemel toob endaga kaasa suured kofeiinikogused, mis omavad vastupidist efekti veevajaduse rahuldamisele. Seetõttu on väga oluline valida enne või pärast füüsilist koormust, selle ajal, ja ka muudel juhtudel, organismi veekaotuse tasakaalustamiseks õige jook, vältides seejuures liigset suhkru ja energia saamist. Atleetide puhul võib mõõdukas spordijookide kasutamine olla mõningatel juhtudel õigustatud, kuid tavalise füüsilise aktiivsusega inimese puhul ei ole vee asemel spordijookide kasutamine vajalik.

Mõju südame-veresoonkonnale

Kardiovaskulaarsed seisundid, mis võivad liigse energiajookide tarvitamisega ilmneda, on südamepekslemine, rinnavalud, kiirenenud pulsisagedus, rütmihäired ning hüpertensioon. Energiajookides leidub palju kofeiini, mis võib muuta veresoonte elastsust ning seeläbi soodustada südame-veresoonkonna haiguste kujunemist. Risk on veelgi suurem, kui tarvitada energiajooke koos alkoholiga.

Mõju seedeelundkonnale

Liigse kofeiini saamisega energiajookidest võib kaasneda seedetrakti hüperstimulatsioon koos iivelduse, oksendamise, kõhulahtisuse ja kõhuvaluga. Samuti võib kofeiini tarbimine põhjustada gastroösofageaalset reflukshaigust, kõrvetisi ja ösofagiiti. Lisaks võib liigne suhkru tarbimine rikkuda seedetrakti normaalse mikrofloora tasakaalu.

Hammaste tervis ja ülekaal

Halvenenud hammaste tervis ning hammaste erosioon, mida põhjustab energiajookide kõrge suhkrusisaldus, on energiajookide tarvitajate hulgas tavaline. Hammaste erosiooni ning tundlikkust suurendab see, et energiajoogid on väga happelised. Samuti on muret tekitav energiajookide tarvitamisega seotud rasvumine. Energiajoogid sisaldavad rohkesti energiat, üks pudel/purk kuni 200 kilokalorit või rohkem ning seetõttu peetakse neid kõrge energiasisaldusega jookideks.

Loe rohkem Terviseuudistest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles