Haruldase haigusega leiutaja Peeter saab annetajatelt abi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
11-aastane Peeter.
11-aastane Peeter. Foto: Lastefond/erakogu

TÜ Kliinikumi Lastefond ulatab abikäe Peetrile, et ta saaks sõita USA kliinikusse, mis on spetsialiseerunud just haruldastele haigustele, mida Peetergi põeb.

Peeter on 11-aastane poiss, kellel on diagnoositud haigus nimega neurofibromatoos, mille tulemusena on lapsel nägemislangus, lülisamba kõverdumine ja parema sääre luu ebaliiges. Tegemist on haruldase geneetilise haigusega, mille tõttu toimub inimese kehas rakkude kontrollimatu paljunemine ning tekivad nii kehasisesed kui ka -välised kasvajad.

Kuna Eesti arstidel on kogemusi neurofibromatoosi patsientidega vähe, pöördus poisi pere Lastefondi poole palvega toetada ravireisi John Hopkins Medicine International kliinikusse Ameerikas. Ravireisi eesmärk on esialgu saada spetsialistidega konsulteerides lapsele raviplaan, mis aitaks toimetulekut tõsta ning edaspidiseid kahjustusi ära hoida.

Peeter on Eestis küll ravi saanud ja läbinud korduvaid operatsioone, kuid need pole senini oodatud tulemusi andnud. Jätkuvate probleemide tõttu vajub lapse lülisammas aina rohkem kõveraks ning poisi elukvaliteet jalgade süveneva pikkusevahe tõttu üha halveneb.

Kolm aastat tagasi osales Peeter üleriigilisel noorte leiutajate konkursil, kus võitis oma leiutisega - vedrukargud, mis ei põruta käsi - auhinnalise teise koha. Peetrist ja tema järgmisest leiutisest, kargusoojendajast, tegi loo ka dokumentaalfilmide sari «Leiutades Eestit».

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves sõnas, et kui fondil on vähegi võimalik kaasa aidata ühe raske haigusega lapse elukvaliteedi ja toimetuleku paranemisele, siis püüavad nad igal juhul leida selleks võimaluse.

«Meil on hea meel, et annetajate toel saame abiks olla ravireisi kulude kompenseerimisel ja loodame väga, et Peeter saab parima ravi,» avaldas Ilves lootust.

Lastefond toetab annetajate abiga Peetri ravireisi Washingtoni, kattes kuni 1300 euroga lapse ja tema saatja sõidukulud. Sellest summast 130 eurot katab kohalik omavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles