Gripp nõudis Eestis kaks inimelu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga haigla kehtestas 2. jaanuarist patsientide külastuskeelu haiglas leviva gripi tõttu.
Valga haigla kehtestas 2. jaanuarist patsientide külastuskeelu haiglas leviva gripi tõttu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis on gripi intensiivravi vajanud viis inimest, kellest neli kuulus riskirühmadesse. Tüsistuste tõttu suri kaks inimest, kellest kumbki ei olnud vaktsineeritud.  

Aasta teisel nädalal pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3126 inimest, neist 39 protsenti olid lapsed. Kõikidest hingamisteede viirusnakkuste tõttu laborisse saadetud proovidest moodustasid 40 protsenti gripiviirused, teatab Terviseamet. 

Raskekujulised gripijuhud

Terviseametile laekunud andmetel on gripi tõttu intensiivravi vajanud viis inimest vanuses 47– 82 eluaastat, neist neli inimest kuulusid riskirühmadesse. Kaks kaasuvate haigustega inimest vanuses 81 ja 79- aastased surid gripist tingitud tüsistuste tõttu. Kumbki ei olnud vaktsineeritud.

Hooaja algusest on hospitaliseeritud kokku 54 patsienti, neist 20 inimest vanemaealiste vanusrühmas, 15 patsienti vanusrühmas 0-4, kümme vanusrühmas 5-14 ning üheksa tööealiste vanusrühmas.

Haigestunute arv stabiilne

Haigestunute üldarv on püsinud viimastel nädalatel stabiilsena. Haigestumiste üldarvu püsimine madalal tasemel võib olla seotud nii lõppenud pühade kui ka asjaoluga, et hetkel  domineeriva B-gripiviiruse leviku potentsiaal on üldjuhul väiksem ja seetõttu  kasvab grippi haigestunute arv suhteliselt aeglasemalt. Vaatamata väiksemale levikupotentsiaalile sarnaneb B gripiviirusega seotud kliiniline pilt ja raskusaste A-gripiviirusele. 

Eestis ringlevad üheaegselt kolm gripiviiruse tüüpi: üks B ning kaks A gripiviiruse alatüüpi. Grippi haigestumise intensiivsust saab jätkuvalt hinnata madalaks ning gripilevikut piiratuks. Enim  on haigestunute seas  kuni viieaastaseid lapsi, kuid haigestunute juurdekasv väikeselaste hulgas on aeglustunud. Haigestunute hulga kasvu mõjutab haigestunute kasv vanemaealiste ja koolilaste seas.

Hinnang ringlevatele viirustele

WHO ekspertide hinnangul on Euroopas praegu domineerivaks gripiviiruseks B gripiviiruse Yamagata tüvi, kaas-domineerivateks viirusteks on A gripiviiruse tüvi H3N2 ja A(H1N1)pdm2009. Ringlevad viirused  vastavad selle aasta vaktsiini tüvedele. A gripiviiruse H3N2 tüvi on ekspertide arvamusel  sarnane  eelmisel hooajal ringluses oleva tüvega ning suure tõenäosusega on immuunsus elanike seas säilinud.

B gripiviiruse Yamagata tüve sisaldab vaid neljavalentne vaktsiin. Samas  arvatakse, et kolmevalentne vaktsiin tagab samuti immunoloogilise ristkaitse efekti ning vähendab raskekujuliste gripivormide ja surmajuhtude tekkimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles