Andropausi märgid võivad meestel ilmneda juba 30. eluaastate lõpul

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks varase andropausi riskiteguriks on pidev stress ja ülekoormus.
Üheks varase andropausi riskiteguriks on pidev stress ja ülekoormus. Illustratsioon: Andriy Popov/PhanterMedia/Scanpix

Andropaus ehk meeste üleminekuiga, mis on võrreldav naise üleminekuea menopausiga, algab meestel sageli varjatult. 

Meessuguhormoonide tase langeb juba alates mehe 30. eluaastatest. Tervel mehel langeb meessuguhormoonide tase keskmiselt 1 protsent aastas. Languse kiirus ja selle mõju tervisele sõltub pärilikkusest, mehe üldisest terviseseisundist, suguelundeid kahjustavatest haigustest ja olulisel määral ka eluviisist, kirjutab meestearst Margus Punab portaalis Kliinik.  

Esimesed andropausile viitavad märgid võivad meestel ilmneda juba 30. eluaastate lõpul. Tüüpilised vaevused kujunevad tavaliselt välja siiski alles 50. ja 65. eluaasta vahel. Paljudel meestel säilib aga meessuguhormoonide vajalik tase kõrge eani, nii et andropausi klassikalises mõistes ei kujunegi. 

Ajutised hormoonitaseme langused on enamasti seotud pikaajalise vaimse ja füüsilise ülekoormusega, aga ka raskete üldhaigustega. Andropaus ehk meeste üleminekuiga on meessuguhormoonide taseme langusest tingitud mehe elujõu vähenemine ja tervise halvenemine. Termin andropaus on võrreldav naise üleminekuea kohta käiva terminiga menopaus. Andropaus algab sageli varjatult.

Riskitegurid

Andropausi riskiteguriteks on keskmisest väiksem munandimaht, munandit kahjustavad haigused (põletikud, munandiveenide varikooslaienemus, munandi laskumishäired), ülekaalulisus, kroonilised neeru- ja maksahaigused, pidev stress ja ülekoormus, pikaajaline suitsetamine ja alkoholism. 

Andropausi iseloomulikud tunnused

  • energia vähenemine
  • psüühiline ebastabiilsus
  • seksuaalse huvi vähenemine
  • erektsioonivõime langus ja kadumine
  • vaimse võimekuse langus
  • depressioon
  • unehäired
  • lihase- ja liigesevalud
  • luu tiheduse vähenemine (osteopeenia) ja luuaine vähenemine (osteoporoos)
  • lihasejõu ja lihasmassi vähenemine.

Tee Andropausi testi portaalis Kliinik. 

Tüüpiliste vaevuste kõrval võib meessuguhormoonide madal tase mõjutada enamiku elundite talitlust. Mitu uuringut on näidanud, et testosterooni madal tase on oluliseks südame isheemiatõve ja südamelihase infarkti riskiteguriks. 

Andropaus on ravitav

Meessuguhormoonide vaegust saab korrigeerida hormoonasendusraviga. Väga tähtis on andropausi riskitegurid õigel ajal välja selgitada. Paljudel juhtudel piisab hormonaalse tasakaalu parandamiseks mõõdukast eluviisi muutmisest ja riskiteguritest hoidumisest. Kindlasti aitab kaasa ka teiste haiguste asjatundlik ja õigeaegne ravi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles