Lastefond lubab jätkata haigekassa survestamist ravitoidu teemal

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravitoit aitab paljudel haigetel lastel eluks vajalikke toitaineid saada. Foto on illustratiivne.
Ravitoit aitab paljudel haigetel lastel eluks vajalikke toitaineid saada. Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

TÜ Kliinikumi Lastefond tõstis 2017. aasta põhikampaaniaga esile raskelt haigetele lastele vajalike ravitoidusegude probleemi, mida haigekassa ei hüvita ja mille igakuised kulud käivad paljudele peredele üle jõu.

Ravitoidusegude rahastamise probleem seisneb selles, et paljud lapsed peavad haigusest tulenevalt saama ainuüksi või tavatoidule lisaks ravitoitu, mis tagab neile vajalikud toitained ja vitamiinid, et olla normaalses kaalus ning koguda jõudu haigusega toimetulekuks.

Haigekassa ravitoidukulusid ja toidusegu manustamiseks vajalike abivahendite renti või ostu ei hüvita, kuigi kulud võivad ühe pere jaoks ulatuda kuni 600–700 euroni kuus.

«Üleannetuse» kampaaniaga kogus lastefond annetusi üle 75 000 euro ning ravitoidu jaoks kokku üle 112 000 euro. Suurima ehk 24 000 euro suuruse annetuse tegi kampaania suursponsor Salvest, kes kogub ka tänavu iga Põnn lastetoidu toote müügilt ühe sendi ravitoidusegude ostuks.

Aasta jooksul abistas fond 26 last, kattes ligi 56 000 euro väärtuses nende ravitoidusegude ja toitmissüsteemide maksumuse. Kampaania tulemusena lisandus abivajajate hulka kümme uut last. Annetuste kogumine ja uute abisaajate lisandumine lastefondi toetusesaajate hulka aga jätkub. Lisaks jätkab lastefond riigi survestamist, et ravitoit saaks haigekassa rahastuse.

Lastefondi strateegiajuht Küllike Saar rääkis, et fond on tihedas kontaktis Eesti Kliinilise Toitmise Seltsiga. Seltsi juhatuse liikme ja kliinilise toitmise spetsialisti Hanna-Liis Lepa eestvedamisel on haigekassale esitatud taotlus ravitoidusegude nimekirja lisamiseks.

«Protsess on olnud pikk ja vaevaline ning tulemust kahjuks veel täna ei paista,» nentis Saar. Ta lisas, et fond on suhelnud ka segusid maale toova ettevõttega ja ka nemad on esitanud haigekassale ettepaneku mõningate ravitoitude lisamiseks nimekirja, kuid kahjuks ei ole ka sellel seni tulemust olnud.

Saar kinnitas, et nad töötavad jätkuvalt selle nimel, et ravitoidud saaksid haigekassa nimekirja, kuid paraku on iga selline muudatus aeganõudev.

«Lastefond toetab neid lapsi igal juhul edasi ning tõstatame probleemi avalikult nii palju kui võimalik. Samal ajal teevad ka erialaselts ja maaletooja kõik, mis võimalik,» ütles ta. 

Kampaaniat peab ta aga edukaks, sest sellega suudeti koguda aastajagu annetusi ravitoitu vajavatele lastele, et neid edasi toetada ning juhiti avalikult tähelepanu ravitoidu temaatikale.

«Täname kõiki koostööpartnereid ja annetajaid, kes on andnud panuse selle niivõrd olulise temaatikaga kampaaniasse,» lisas Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles